Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Ik ben werkzaam bij een metaal bedrijf. Het gaat daar niet goed en inmiddels werken er nog maar 5 man waarvan er 2 afgelopen week ontslag hebben gekregen. Ik ben 18 jaar in dienst in een leidinggevende functie en nu word het bedrijf over genomen (niet een echte overname want het bedrijf krijgt een nieuwe naam en een nieuwe werk b. v.) door een hout bedrijf. Deze wil het metaal bedrijf ernaast houden in het pand en deze metaal afdeling moet ik dan draaiende houden. Nou moet ik bij deze nieuwe werkgever een nieuw contract tekenen met een iets andere bedrijfsnaam (er word 1 woordje weggelaten bij de naam van deze nieuwe b.v.)ik heb het gevoel dat ze een spelletje spelen omdat ze geen ontslag vergoeding hoeven te betalen als ik een nieuw contract teken en ik door dit contract geen recht meer heb op een ontslagpremie die door mijn dienstjaren toch hoog kan oplopen(of heb ik daar toch al geen recht meer op als een bedrijf noodlijdend is?). Mijn huidige baas blijft tijdelijk met de oude b.v.in het bedrijf zodat hij de schulden kan proberen op te lossen. Mijn vraag is dus heb ik recht op ontslagvergoeding als het bedrijf noodlijdend is maar niet failliet wil en loopt dit recht op ontslag vergoeding door in het nieuwe contract van de nieuwe eigenaar? Ik hou namelijk soortgelijke functie en de bedrijfsnaam blijft ook bijna het zelfde. Mag ik een nieuw contract weigeren of eisen dat mijn oude dienst jaren hierin worden mee genomen? Deze nieuwe werkgever heeft n.l. veel ervaring met faillissementen en is dus niet erg betrouwbaar en ik wil niet zo meteen over een jaar met lege handen staan. Kortom moet ik wel of niet dit contract tekenen bij de nieuwe werkgever en wat zijn mijn rechten en plichten hierin. Omdat de werkgelegenheid in de metaal slecht is kan ik dus ook niet zomaar weg stappen dus kan ik de overstap weigeren en toch recht hebben op ontslagpremie? Of is het anders omdat het bedrijf in financiƫle de problemen zit is het dan misschien toch verstandig te tekenen en maar te zien waar het schip strand?
Het is een heel verhaal bedankt voor het lezen vriendelijke groet



Ik ga er beslist van uit dat dit een 'overgang van onderneming' betreft, waarbij alle rechten en plichten op de nieuwe werkgever overgaan. Dus alle arbeidsvoorwaarden, ancieniteit etc.

Uw functie bij de nieuwe werkgever niet aannemen, zou kunnen leiden tot het weigeren van WW. Althans, u brengt wel uw WW rechten in gevaar. Het blijft echter onzeker hoe een nieuwe werkgever omgaat met eventueel ontslag van medewerkers. Immers, de ontslagroute via het UWV leidt niet automatisch tot een vergoeding. Ook bij faillissement van de nieuwe werkgever ontstaat weer een nieuwe situatie. Let op: misbruik van faillissementsrecht. Dat is echter voor latere zorg.

Ik raad u aan een arbeidsrechtjurist naar uw nieuwe arbeidsovereenkomst laten kijken en een plan te maken. Wellicht behoeft het wat aanvullingen of een bijlage bij uw arbeidsovereenkomst.

Tip: Bespreek het ook met de OR.

Ik hoop u alvast op weg te hebben geholpen en kunt altijd tegen een redelijk tarief bij een van de aangesloten arbeidsrechtjuristen terecht door -als u bent ingelogd- direkt contact te leggen.

'

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag