Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, Ik ben werkzaam als zzp"er in de technische branche imijn werk bestaat voornamelijk uit het nieuw bouwen van transport systemen en handel in tweedehands machines voor de voedselindustrie deze kan ik aanpassen zoals de klant dit wil. Nu had een klant in Spanje (Via een oud collega) die een snijtafel met tien werkplaatsen bestelde met aan en afvoerbanden. Ik heb netjes offerte gemaakt (deze werd goedgekeurd) met alle punten die ik af zou werken. Werkt daar een oud collega die voor mij communiceert, in dit project was 80 uur verwerkt dus 1 week met 2 personen, ik had mondeling tegen die collega gezegt over de werkzaamheden dat ik dit misschien in twee tot drie zou klaren, daar er nog vele andere werkzaamheden lagen binnen die fabriek had ik mondeling gezegt als ik klaar ben en ik heb tijd over dan kan ik nog wel het één en ander doen, vervolgens willen ze me nu het resterende deel van de factuur niet betalen omdat ik mondeling tegen die ex collega bepaalde werkzaamheden had toegezegt. vervolgens kon hier niet langer gediscuseerd worden i.v.m het missen van de vlucht. Mijn vraag is hoe moet ik dit nu verder aanpakken om toch mijn centen te krijgen de verplichtingen die ik naar hun had ben ik nagekomen zoals deze op de offerte/ factuur vermeld stonden.

Met vriendelijke groet en in afwachting van uw reactie,


U zult moeten beginnen met het aanmanen en in gebreke stellen van de wederpartij en te sommeren om alsnog binnen 8 dagen te betalen en daarbij te vermelden dat u hen de wettelijke rente aanzegt. Mocht dat niet helpen dan zijn juridische vervolgstappen nodig. Voor meer advies/hulp kunt u vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Lastig is hier dat de exacte afspraken niet duidelijk zijn vastgelegd, wel kan de 3e via welke u communiceerde evt. een getuige zijn.

Om dit soort problemen te voorkomen adviseer ik een soort standaard opdrachtbevestiging te hanteren waarin u aangeeft onder welke voorwaarden u werkzaamheden verricht en waarop u invult wat u wel en wat u niet toezegd. Laat u in deze adviseren door een advocaat of gewone jurist.

Beoordeel dit antwoord:


U geeft aan een goedgekeurde offerte te hebben. Meer dan die werkzaamheden hoefde u dus niet te verrichten. Voor meer advies/hulp kunt u vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij opnemen via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
voordat u een jurist een( duur) document laat opstellen op basis van het Nederlandse recht, adviseer ik u dringend een jurist te zoeken met internationale kennis en ervaring. Mogelijk is namelijk dat Spaans recht van toepassing is: ik kan de voorwaarden van de opdrachtgever voor u nalopen omdat ik het Spaans beheers. Zijn er geen voorwaarden aanwezig noch aan uw zijde noch aan de zijde van de opdrachtgever, dan kan ik voor uitzoeken welke internationale privaatrechtelijke conflictregels van toepassing zijn, zodat u weet op welk rechtssysteem u zich moet richten om u goed te kunnen verweren.
U mag mij vrijblijvend contacteren, via de direct contact knop, met vriendelijke groet, mr. M. Martens- Ferwerda

Beoordeel dit antwoord:


Als het goed is zijn de algemene voorwaarden van de opdrachtgever niet van toepassing.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
hetgeen boven wordt gesuggereerd is pertinent onjuist: het Verdrag van Rome regelt welk recht van toepassing is. Ten eerste is dat het recht dat beide partijen contractueel hebben afgesproken, er is dan een rechtskeuze gemaakt.
Is er geen rechtskeuze gemaakt; dan geldt in principe dat het recht van het land van toepassing is waar de meest kenmerkende prestatie moet worden geleverd, ( indien geen koopcontract of dienstverlening) dat zou dus het Spaanse rechtssysteem zijn. De Codigo Civil (Spaans privaatrecht)is dan van toepassing. Met vriendelijke groet, mr. M. Martens- Ferwerda

Beoordeel dit antwoord:


Welk recht van toepassing is, is een geheel andere discussie dan welke algemene voorwaarden van toepassing zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
wederom een pertinent onjuist antwoord omdat het Verdrag van Rome allereerst bepaalt dat een in de algemene voorwaarden gemaakte rechtskeuze van toepassing is, dan indien niets is geregeld in die voorwaarden gelden de
Verdragsegels. Als u nu een brief laat schrijven op basis van het Nederlandse recht is dat weggegooid geld.(niet alle juristen hebben nou eenmaal voldoende kennis van het internationaal privaatrecht.)

Beoordeel dit antwoord:


Ik herhaal dat de algemene voorwaarden van de opdrachtgever (= de klant = uw wederpartij) niet van toepassing zullen zijn. Dat is alleen anders wanneer de opdrachtgever dat expliciet bedongen zou hebben (en dat gebeurt zelden).
En nogmaals, dit slaat los van welk recht van toepassing is (en waar geprocedeerd zou moeten worden). Dat wordt bepaald door uw offerte en eventuele voorwaarden (als u voorwaarden hanteert als opdrachtnemer en op de juiste wijze heeft verstrekt aan de opdrachtgever) en anders door het Europese recht.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
hanteert u algemene voorwaarden? Gebruikt u een rechtskeuze-bepaling?
Zeer waarschijnlijk niet, dus in de toekomst is dat een aandachtspunt. Zelfs als u wel een rechtskeuze maakt en uw opdrachtgever ook op alle overeenkomsten die worden aangaan, inclusief opdrachtovereenkomsten- en een groot bedrijf doet zeker- , heeft u nog een probleem, namelijk "a battle of forms". Het Verdrag van Rome blijft bepalen welk recht van toepassing is als partijen verschillende rechtskeuze hebben uitgebracht of hierover is een conflict is ontstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag