Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo,
Ik ben een student en heb samen met 2 andere studenten een huis gehuurd. Ik ben de verhuurder, nu is een van de meisjes terug gegaan naar Bulgarije zonder overleg en weigert te betalen. Nu heeft ze ook de kamer online gezet voor verhuur zonder overleg

Ik snap uw vraag niet zo goed. Bent u medehuurder samen met andere twee huurders? Zoja, hebben jullie samen het huis gehuurd? Met andere woorden hebben jullie samen een overeenkomst met de verhuurder of heeft u slechts een overeenkomst met de verhuurder en de andere huurders betalen ook mee. Indien er sprake is van de laatste geval, dan is mijn vraag: hebben jullie een samen een (schriftelijke) overeenkomst over het betalen van het huur? Zoja, dan kunt u een aanmaning sturen naar dat meisje om de huur te betalen. Echter, weigert zij te betalen dan is het mogelijk om het betalen van het huur af te dwingen bij de rechter.
Mijn advies is eerst een aanmaning sturen en in de aanmaning kun je dreigen met de mogelijkheid om de betaling af te dwingen bij de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Wat is de vraag? Of iemand mag onderverhuren? Dat bepaalt het huurcontract. Of u aansprakelijk bent voor de huursom m.b.t. haar kamer? Dat hangt er van af of u samen huurt of separaat. Of u inspraak heeft in wie er huurt? Dat hangt af van het huurcontract met de hoofdverhuurder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste, ik zie net dat mijn vraag niet helemaal is doorgekomen. Dus eventjes opnieuw.

Nu heeft ze ook de kamer online gezet voor verhuur zonder overleg, het huis staat op naam van mijn oom en ik ben de hoofdverhuurder. Dus de 2 meisjes zijn met mijn oom akkoord gegaan op de voorwaarden in het contract, duur van 6 maanden en de huurprijs is inclusief. Mijn oom en ik huren het huis via een makelaar dus het is niet de bedoeling dat een 3de een kamer zomaar op het internet gaat zetten voor verhuur zonder overleg met de medebewoners. Het huis wordt dus samen gehuurd en ieder betaald zijn deel aan het begin van de maand (volgens contract)
Haar spullen staan hier nog, en haar meubelen ook. Vrienden van haar willen langskomen om de spullen op te halen. Wat zijn mijn rechten? Kan ik haar spullen bewaren totdat zij haar huurt betaald? Of kan ik haar meubelen gewoon verkopen zodat ik ook aan mijn huur kom?
En wat zijn mijn rechten zowiezo in deze omstandigheden?

Met vriendelijk groet


Op grond van de artikelen 7:221 en metname 7:244 burgerlijk wetboek mag worden onderverhuurd zonder toestemming van degen van wie wordt gehuurd. Daarin staat u dus sterk (N.B. 7: betekent boek 7 burgerlijk wetboek.
Wat haar spullen betreft. Op grond van de artikelen 6:573:120 lid 3 is verdedigbaar dat u de spullen pas hoeft vrij te geven als de huur is betaalt. In de praktijk is het een gedoe om als verhuurder te bewijzen dat de huurovereenkomst is geƫindigd en is het eindigen van een huurovereenkomst woonruimte onredelijk moeilijk gemaakt. Dat soort gedoe wil je niet. Dus: vastleggen dat zij de huur heeft opgezegd en haar spullen, mag ophalen & welke huursom zij nog moet betalen. In deze geldt: liever kwijt dan rijk, zo'n onderhuurster.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag