Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo, ik ben aangewezen als vereffenaar van een nalatenschap. Man is overleden, vrouw heeft erfenis verworpen, waren getrouwd in gemeenschap van goederen.
Momenteel ben ik alle baten en lasten op een rijtje aan het zetten. Baten zijn nihil, lasten vele tonnen €€, ruim een dozijn schuldeisers.
Vragen:
1) Man en vrouw hadden en/of rekeningen, "erft" vrouw nu automatisch negatieve (bank)saldi?
2) Er zijn particuliere schuldeisers, alsmede nutsbedrijven, een woningcorporatie en de Belastingdienst. Indien vrouw kiest voor schuldhulpverlening of -sanering, valt de schuld van de Belastingdienst daar dan ook onder, of staat deze los van de groep schuldeisers?
3) Waar draagt een vereffenaar nog meer verantwoordelijkheden voor? Heel graag ontvang ik tips/adviezen van u!

ik zal proberen uw vragen puntsgewijs te beantwoorden.
1. Wat betreft de (negatieve) saldi op de bankrekeningen, is mevrouw waarschijnlijk mee aansprakelijk. In verband met de gemeenschap van goederen zal mevrouw sowieso voor veel schulden wellicht hoofdelijk aansprakelijk zijn.
2. In principe vallen alle schulden onder een dergelijk traject. Wel is het zo dat schulden bij de belastingdienst en bij een zorgverzekeraar voor gaan op andere schuldeisers.
3. Ervan uitgaande dat de wettelijke vereffening geldt, zijn er een aantal taken van de vereffenaar opgenomen in de wet. Het betreft titel 6, afdeling 3 van boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin is in artikel 211 het volgende bepaald:
Artikel 211
1.Een vereffenaar heeft tot taak de nalatenschap als een goed vereffenaar te beheren en te vereffenen. Voor de vereffening wordt een last die tot een uitgave van geld of van een goed uit de nalatenschap verplicht, gelijkgesteld met een legaat.
2.Hij vertegenwoordigt bij de vervulling van zijn taak de erfgenamen in en buiten rechte. Zij zijn niet bevoegd zonder zijn medewerking of machtiging van de kantonrechter over de goederen der nalatenschap of hun aandeel daarin te beschikken.
3.Hij moet met bekwame spoed een onderhandse of notariële boedelbeschrijving opmaken of doen opmaken, waarin de schulden der nalatenschap in de vorm van een voorlopige staat zijn opgenomen. Hij moet deze ten kantore van de boedelnotaris of, indien deze ontbreekt, ter griffie van de rechtbank neerleggen, ter inzage van de erfgenamen en de schuldeisers der nalatenschap; andere schuldeisers van een erfgenaam, ook indien deze de nalatenschap verworpen heeft, kunnen tot inzage gemachtigd worden door de kantonrechter.
4.De kantonrechter kan in geval van aanvaarding onder voorrecht van boedelbeschrijving de erfgenamen ontheffen van de verplichting om de boedelbeschrijving ter inzage te leggen.
5.Een door de rechter benoemde vereffenaar kan een boedelnotaris aanwijzen, indien dit nog niet is geschied. De notaris die deze opdracht heeft aanvaard, geeft daarvan kennis aan de erfgenamen en doet zich inschrijven in het boedelregister.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag