Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Als ik een factuur heb met beschrijven van de foto's en kaartjes, bedrag en dit overgemaakt heb naar deze fotografe. Is het dan mijn eigendom? Kan ik er dan mee doen wat ik wil? Zonder dat ik daar problemen mee krijg? Heeft deze persoon dan geen auteursrecht meer?

Portretrecht wat houd dat nou precies in? Kind staat op een foto heb ik dan als ouder daar recht op? Dat ik als het ouder de afgebeelde persoon mag vermenigvuldigen en openbaar maken zonder toestemming van de maker?

Deze persoon op deze punten geen verhaal kan maken naar mij toe.

Ik begrijp uit de vraag dat u uw kind hebt laten fotograferen en zich afvraagt of u alles met de foto mag doen. U vraagt vervolgens wat het portretrecht inhoudt en of u vanwege dat portretrecht de foto openbaar mag maken en verveelvoudigen zonder toestemming van de maker.

Auteursrecht
Er is sprake van een foto in opdracht. In principe houdt de maker, de fotograaf, het auteursrecht. U krijgt slechts toestemming om de foto te gebruiken.
Het auteursrecht kan wel zijn overgedragen, maar dan moet dat schriftelijk zijn afgesproken.

Meestal zal in dit soort gevallen sprake zijn van toestemming, een licentie. Als er weinig concreets is afgesproken, mag u de foto gebruiken, voor zover dit de bedoeling is van de overeenkomst.
Het gaat dan om de vraag: wat mag je verwachten dat je met een dergelijke foto mag doen?
Plaatsing op Facebook lijkt mij bijvoorbeeld dusdanig gewoon, dat dit gewoon mag.

De grens ligt mijns inziens bij het gebruiken van de foto bij reclame en dergelijke.

Nogmaals: het hangt helemaal af van wat is afgesproken. Algemene voorwaarden kunnen regels geven, of bijvoorbeeld kleine lettertjes op de factuur.
Een kopie voor eigen gebruik is overigens altijd toegestaan.

Portretrecht
Het portretrecht houdt bij een foto in opdracht in dat altijd toestemming gevraagd moet worden voor gebruik aan de geportretteerde. In dit geval bent u de wettelijk vertegenwoordiger, dus moet bij u om toestemming gevraagd worden.

Dit staat min of meer los van het auteursrecht. U kunt toestemming geven om het portret te gebruiken op een website, maar dat betekent niet dat geen toestemming gevraag hoeft te worden aan de fotograaf.
Bij een foto in opdracht moet dus zowel aan de geportretteerde als de auteursrechthebbende toestemming gevraagd worden.

Dit betekent dat u nog steeds toestemming nodig hebt van de rechthebbende. Als de fotograaf rechthebbende is, mag hij zonder toestemming van u eveneens niet de foto verveelvoudigen of openbaarmaken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor u reactie. Is mij nu helemaal duidelijk



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag