Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Al enige tijd voer ik voor mijn werkgever werkzaamheden uit bij een klant. Dit doe ik voltijd (40 uur per week) volledig onder leiding en toezicht van de klant. Nu heeft de klant mij benaderd om bij hem in dienst te komen, hetgeen mij (voornamelijk op persoonlijk vlak) ruimte geeft om te ontwikkelen. Nu heb ik een relatiebeding waar het volgende in staat:

Inzetverplichte opdracht (het onder leiding en toezicht van de klant verrichten van arbeid)
• Het is de medewerker niet toegestaan gedurende de opdracht in dienst te treden bij de klant waar hij op inzetverplichte basis is ingezet. Bij schending van deze bepaling krijgt de medewerker een boete opgelegd van 4.500 EUR per dag dat de overtreding duurt. Deze boete besteden we aan het opleidingsbudget van <werkgever>.
• De medewerker heeft te allen tijde de plicht <werkgever> per omgaande te melden dat hij door de klant is benaderd voor een positie bij de klant. Ditzelfde geldt wanneer de medewerker de klant heeft benaderd voor een positie bij de klant.
• Het is de medewerker die is ingezet in een inzetverplichte opdracht tot een jaar na uitdiensttreding niet toegestaan als zelfstandige of via derden, direct of indirect, werkzaamheden te verrichten voor de klant(en) waarvoor hij gedurende het laatste jaar van zijn dienstverband opdrachten en/of werkzaamheden heeft uitgevoerd. Bij schending van deze bepaling krijgt de medewerker een boete opgelegd van 4.500 EUR per dag dat de overtreding duurt. Deze boete besteden we aan het opleidingsbudget van <werkgever>.

Wat betreft het 2e punt heb ik mijn werkgever ingelicht, eerste reactie (richting mijn manager) was "niet mogelijk" en "gaat niet gebeuren". Ik hoop hierover op korte termijn een gesprek te hebben en wil dan graag goed belagen ten ijs komen; zoals ik het lees is het 3e punt niet op mij van toepassing (het gaat niet om een inhuur als ZZP of een derde partij), het 2e punt heb ik aan voldaan, ik heb dan alleen het eerste punt.

Lees ik het nu goed dat ik alleen niet in dienst mag treden zolang ik ben ingezet bij de klant? In dat geval zou ik dus een arbeidscontract met de klant aan kunnen gaan en vervolgens mijn huidige dienstverband kunnen beëindigen, zolang er maar geen overlap ontstaat (dat is natuurlijk sowieso niet praktisch). Ik zou verwachten dat punt 1 ook direct dienstverband bij de klant gedurende een langere periode zou uitsluiten, echter bij een resultaatverplichte opdracht (wat op mij niet van toepassing is) staat wel het volgende:

• De medewerker die is ingezet in een resultaatverplichte opdracht mag tijdens zijn dienstverband of tot een jaar na uitdiensttreding niet in dienst treden bij de klant(en) en/of als zelfstandige of via derden, direct of indirect, werkzaamheden verrichten voor de klant(en) waarvoor hij gedurende het laatste jaar van zijn dienstverband opdrachten en/of werkzaamheden heeft uitgevoerd. Bij schending van deze bepaling krijgt de medewerker een boete opgelegd van 4.500 EUR per dag dat de overtreding duurt. Deze boete besteden we aan het opleidingsbudget van <werkgever>
• De medewerker heeft de plicht <werkgever> per omgaande te melden dat hij door een klant waarvoor hij een resultaatverplichte opdracht uitvoert of heeft uitgevoerd is benaderd voor een positie bij de klant. Ditzelfde geldt wanneer de medewerker de klant heeft benaderd voor een positie bij de klant.

Daar staat expliciet dat ook een dienstverband niet is toegestaan gedurende een jaar, wat dus bij een inzetverplichte opdracht niet staat.

Zie ik hier iets over het hoofd wellicht?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag