Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
7 jaar geleden ben ik in dienst gekomen bij arbeidsbemiddelaar als consultant en er was destijds een non-conurrentiebeding opgenomen in mijn contract. Intussen ben ik verschillende malen van functie veranderd, maar ik heb nooit een nieuw beding getekend. Mijn werkgever geeft nu aan dat er geen actueel beding van mij is, en dat ze willen dat ik opnieuw teken. Dat wil ik op zich best doen, maar ik heb wat moeite met de inhoud ervan. Ik heb een non-concurrentiebeding ontvangen dat landelijk is, en in mijn ogen vrij ruim is opgesteld. Ik mag binnen een jaar geen werk doen wat lijkt of verband houdt met mijn huidige werkzaamheden. Werkzaamheden zijn niet gespecificeerd. Ik heb hierover de volgende vragen:
1. kan de werkgever mij verplichten om te tekenen?
2. het zwaartepunt van een mijn werkzaamheden ligt in een regio, maar het bedrijf is landelijk actief. Zou er dan niet een straal/gebied in moeten staan ipv landelijk?
3. welke adviezen heeft u eventueel voor mij?

Alvast bedankt

1. ja de werkgever mag u vragen om een non currurentiebeding up to date te maken tenzij het beding onredelijk is.
2. Ik ben het met u eens dat een straal van xx kilometer of een bepaald gebied waarin u nu werkzaam bent redelijk is. Een landelijk beding is volgens mij onredelijk. Kan u niet aansluiten qua regio met uw oude concurrentiebeding?

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
U hoeft dit niet te tekenen en ik raad u dan ook aan dit niet te doen; het is immers een veel te ruim beding qua soort werk en gebied. U zou werkgever wel aan kunnen geven bereid te zijn een - correct geformuleerd - relatiebeding te tekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,

Om te beginnen maakt het feit dat uw werkgever aangeeft dat er op dit moment geen geldend concurrentiebeding bestaat uw positie sterk. Overigens klopt dit inderdaad als uw functie inmiddels is gewijzigd.

Uw vragen:
1. uw werkgever kan u niet dwingen om een NCB aan te gaan. Een weigering zal echter negatief worden uitgelegd;
2. u kunt verlangen dat de werkzaamheden worden gespecificeerd en dat er een geografische straal wordt opgenomen;

Mijn advies is om in overleg te treden met uw werkgever. Geef aan dat u bereid bent om een redelijk NCB te tekenen, maar vraag tegelijkertijd naar uw toekomst- en doorgroeimogelijkheden bij uw werkgever. M.a.w. probeer er iets voor terug te krijgen. Als u dit positief brengt dan zal dit ten goede komen aan zowel u als uw werkgever. Succes.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

In principe kan uw werkgever u niet verplichten om dit beding te ondertekenen. Uiteraard kan uw weigering eventueel wel leiden tot een arbeidsconflict dan wel tot toekomstige onzekere situaties.

Uw werkgever had zelf beter moeten opletten door bij de functiewijziging(en) hieromtrent duidelijke afspraken te maken. Immers, als een werknemer een baan of bepaalde functie aanvaardt dan zal een concurrentiebeding standaard zijn opgenomen. De werknemer gaat hiermee meestal akkoord omdat anders de baan of functie misschien niet doorgaat.

Een concurrentiebeding dient in de regel schriftelijk overeengekomen te worden. In het beding zullen duidelijke afspraken vastgelegd moeten worden met betrekking tot duur, regio en aard werkzaamheden.

Uiteraard wilt u ook niet de arbeidsverhoudingen op scherp zetten. Daarnaast kan - als u met uw werk zou stoppen - een onzekere situatie ontstaan. Immers, uw werkgever zou dan kunnen stellen dat het oorspronkelijk concurrentiebeding nog steeds geldt. Dit kan dan weer leiden tot een procedure.

Het is misschien verstandiger om nu een duidelijk beding overeen te komen dat recht doet aan beide partijen. Meestal is een duur van 1 jaar gebruikelijk, met een beperkte regio (waar u werkzaam bent) en betreft het uw huidige werkzaamheden. U zou dus ook toekomstige onduidelijkheid kunnen wegnemen door met uw werkgever hieromtrent te onderhandelen. Misschien kunt u wat "bewijs" verzamelen van gebruikte concurrentiebedingen in dezelfde branche. Dit kunt u dan bespreken met uw werkgever om tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen. U zou uw werkgever ook kunnen voorhouden dat u hieromtrent juridisch advies in wilt winnen. Heeft u misschien een rechtsbijstandsverzekering?

Heel veel succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag