Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Half februari 2020 heb ik mij opgegeven voor een basiscursus meubelmaken voor een bedrag van Eur 485,-. Deze cursus zou begin mei 2020 plaatsvinden, 5 dagen achtereen van 9-17 uur. Door corona ging de cursus niet door. Ik kon de cursus met een voucher verzetten naar de herfstvakantie. Daar heb ik mee ingestemd. Ongeveer een week voor de start van de cursus heb ik onverwachts te horen gekregen dat ik wellicht een hartprobleem heb wat verder onderzocht en behandeld moet gaan worden. Hiermee is mijn gezondheidssituatie dusdanig veranderd dat ik heb moeten besluiten de cursus af te zeggen. Vanwege de klachten waardoor ik een intensieve cursus niet vol zal kunnen houden. Maar ook vanwege het feit dat een hartprobleem niet iets is waarmee ik het risico kan gaan nemen om een cursus te gaan volgen in deze coronatijd. Dezelfde dag dat ik te horen had gekregen over mijn hartprobleem, heb ik de cursusinstelling op de hoogte gesteld van de annulering en gevraagd of ik mijn geld terug kon krijgen. Dat wordt geweigerd op grond van hun eigen annuleringsvoorwaarden: Annuleren kan tot 4 weken voor aanvang van de cursus, waarna het cursusgeld teruggestort wordt. Bij afzegging binnen 4 weken voor cursusaanvang is 50% van het cursusgeld verschuldigd. Bij annulering binnen 1 week voor de eerste cursusdag is het volledige cursusgeld verschuldigd en heeft de deelnemer geen recht op restitutie van het reeds betaalde, tenzij u of wij een plaatsvervanger kunnen vinden. Na het begin van de Praktijkopleiding Meubelmaken kan er, na stopzetten op eigen verzoek, geen cursusgeld terug betaald worden. Tegoedbonnen kunnen niet tegen geld ingewisseld worden, maar alleen worden gebruikt voor het betalen van een cursus of workshop.
Ik heb daarna nogmaals een mail gestuurd met het verzoek om mij binnen twee weken het cursusgeld terug te betalen op grond van artikel 7:408 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Volgens deze wet, meen ik, mag ik de cursus wel degelijk annuleren en heb ik recht op teruggave van het cursusgeld. Hier heeft de cursusinstelling niet op gereageerd, nog is er uitbetaald. Mijn vraag is, heb ik inderdaad recht op terugbetaling, zo ja, welke stappen kan ik ondernemen om mijn geld terug te krijgen? Ik heb geen rechtsbijstandverzekering. De kosten die ik hiervoor zal maken moeten in ieder geval in verhouding tot het bedrag staan wat ik terug zal krijgen. De cursusinstelling heeft geen geschillencommissie, het is een kleine instelling, ik denk een eenmanszaak. Wat kunt u mij hier in adviseren?

Het klopt wat u zegt over de schadevergoeding en 408, maar 406 telt wel. Volgens die bepaling moet u wel de kosten vergoeden gepaard gaande met de intrekking van de opdracht, bijvoorbeeld de derving van winst. Ik vind overigens wel dat u eventueel een beroep zou kunnen doen op de redelijkheid en billijkheid der wet maar in dat geval zou het voor de aanbieder van de dienst verzachtend zijn als hij u een voucher zou mogen verstrekken. Hier de tekst van artikel 406

1De opdrachtgever moet aan de opdrachtnemer de onkosten verbonden aan de uitvoering van de opdracht vergoeden, voor zover deze niet in het loon zijn begrepen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag