Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Groot raam op benedenverdieping buren heeft volledig zicht en grenst zelfs aan onze tuin

We hebben 3 jaar geleden een 2onder1kap dijkwoning gekocht ( uit 1890 ongeveer). Onze tuin ligt volledig achter beide huizen, de buurman heeft een tuin aan de zijkant.
De benedenverdieping van de buren bestaat uit een (aangebouwde/niet oorspronkelijk aanwezige) tuinkamer met een niet te openen groot raam over de gehele lengte en kijkt volledig uit op onze tuin, het raam kijkt in het geheel niet uit op zijn eigen tuin. Onze tuin loopt tot aan dit grote raam van de buurman. De buurman gebruikt deze kamer als orangerie/opslag en maakt er weinig gebruik van. Daar hebben we dan ook geen last van. Maar wat als de buurman het huis verkoopt en nieuwe bewoners deze ruimte wel gaan gebruiken als woonruimte?
- hebben nieuwe bewoners recht om dit raam ongeblindeerd te laten?
- mogen wij er dan een schutting voor zetten?
- is eea na een bepaald aantal jaren verjaard?
- kunnen we voorkomen dat toekomstige bewoners het recht hebben volledig zicht te behouden?

Ik ga er van uit dat de huidige situatie destijds in gezamenlijk overleg met de oud bewoners is ontstaan. Hoe lang deze situatie reeds bestaat weer ik niet. Ik wil de buurman hier nog niet mee lastig vallen omdat het niet met uitzicht kunnen gebruiken van deze ruimte waarschijnlijk tot een lagere verkoopprijs zal lijden.

Als dat raam er al 20 jaar zit of met toestemming van de vorige eigenaar van uw woning is aangebracht, kunt u daar niets tegen doen. U heeft de woning neem ik aan ook gekocht in deze staat, zodat de aanwezigheid van dat raam voor u geen beletsel was bij de aankoop van uw woning.
Of u een schutting voor het raam kunt zetten, hangt van de omstandigheden af maar dit kan door uw buren als onrechtmatig worden beschouwd en kan mogelijk ook onrechtmatige buren hinder (wegnemen uitzicht en/of licht) worden gekwalificeerd.
Het best kunt u met de buren in overleg treden en in samenspraak misschien tot een oplossing komen waarbij een deel van het raam ondoorzichtig wordt gemaakt of u op enige afstand van het raam middels beplanting het zicht op de rest van de tuin kunt beperken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag