Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Graag zou ik willen weten wat je als uitvoerend personeel kunt ondernemen tegen een bestuur van een stichting. Het gaat hierbij om besluitvorming door het bestuur die ten kosten gaan van de organisatie. Terug gang in kwaliteit en het verhogen van werkdruk zodat je als organisatie niet meer voldoet aan de eisen die gesteld worden aan dienst overeenkomsten.

De eerste vraag die oprijst is of er een Ondernemingsraad is (wat verplicht is bij meer dan 50 personen of bij CAO). De Ondernemingsraad kan onderwerpen die verband houden met de situatie op het werk ter bespreking met de directie op de agenda zetten.

Krachtens art. 25, lid 1 sub d WOR dient de Ondernemingsraad om advies te worden gevraagd bij belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming. Krachtens art. 27 WOR dient de Ondernemingsrecht zelfs om instemming te worden gevraagd bij een voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van onder meer een arbeids- en rusttijdenregeling, een belonings- en functiewaarderingssysteem en een regeling omtrent de arbeidsomstandigheden.

Een besluit dat afwijkt van het advies van de Ondernemingsraad of waarbij het advies van de Ondernemingsraad niet wordt gevraagd kan door de Ondernemingsraad bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam ter discussie worden gesteld. Van een besluit dat wordt genomen zonder vereiste instemming van de Ondernemingsraad mag de Ondernemingsraad de nietigheid inroepen.

Ook bestaat de mogelijkheid de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam een onderzoek te laten doen naar wanbeleid. Dit verzoek kan alleen worden gedaan door degenen die daartoe bevoegd zijn krachtens de wet of de statuten. Onder meer werknemersorganisaties (vakbonden) zijn hiertoe krachtens art. 2:347 BW bevoegd als die leden hebben die bij deze onderneming werkzaam zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag