Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Graag wil ik u een vraagstelling:
In oktober 2008 is in een echtscheidingsconvenant door de rechter bepaald dat mijn ex de hypotheek en ook dus de gezamenlijke woning zou overnemen. Mijn ex heeft mij toen ook de verdeling van overwaarde overgemaakt. (Ik woonde al sinds september 2005 in een huurhuis.) Hij moest natuurlijk ook de hypotheek op zijn naam laten zetten, maar op 1 of andere manier bleef hij dit uitstellen. Ik heb toen op eigen initiatief de hypotheekverstrekker op de hoogte gebracht van de beslissing van de rechter. Ik kreeg vrijwel meteen akkoord van de hypotheekverstrekker dat de hypotheek op naam van mijn ex zou worden gezet. Op dat moment sloeg de eerste crisis toe en vond mijn ex het een risico om de hypotheek over te nemen. Hij weigerde. Een paar maanden later kreeg hij ontslag en wilde de hypotheekverstrekker niet mee meewerken. In een Kort Geding besloot de rechter dat hij geen verdeling van de hypotheek kon uitspreken omdat hij hiermee wellicht de hypotheekverstrekker tekort zou doen. hij stelde dat de woning te koop moest worden gesteld. Dit was oktober 2010. De woning is nog steeds niet verkocht, mijn ex heeft ondertussen een andere baan, maar weigert de hypotheek op zijn naam te zetten. We zijn inmiddels 7 jaar uit elkaar. Hij betaalt sindsdien alle hypotheeklasten (en heeft naar mijn weten nog nooit een maand achterstand opgelopen. Wat kan ik nog doen om hem te verplichten de hypotheek op zijn naam te krijgen. Ik heb niet de vrijheid te verhuizen omdat ik op papier vast zit aan een dubbele woonlast.

De vraag zou eigenlijk moeten luiden: hoe kan ik de bank verplichten om mij te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid? Ik begrijp namelijk dat er een overeenkomst tot verdeling is opgesteld, hij aan u al een bedrag wegens overbedeling (naar de waarde van destijds) heeft uitgekeerd, u de woning heeft verlaten en hij sedertdien alle (hypotheek)lasten voor zijn rekening heeft genomen. Er heeft, zou je kunnen zeggen, al een economische levering maar nog geen juridische levering plaatsgevonden. Ook u kunt de bank vragen om uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen te worden. Als dat geregeld is, kunt verder en heeft hij uw medewerking nodig als hij ooit het huis zou willen verkopen of een nieuwe hypotheek zou willen afsluiten. Succes.

Beoordeel dit antwoord:

Hoofdregel is dat de bank 2 mensen heeft die instaan voor het geld dat de bank heeft uitgeleend. Als deze vreest betaling mis te lopen heeft de belang een redelijk belang bij handhaving van de hoofdelijke vordering. Als u er toch vanaf wilt kunt u een beroep doen op de wettelijke schuldsaneringsregeling. Dat komt grofweg neer op 3 jaar leven van een bedrag gelijk aan ongeveer een bijstandsuitkering. Daarna kan de rechtbank een schone lei verstrekken en zijn de schulden niet langer opeisbaar.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag