Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Goeiedag,
Heb een vraag om mezelf te oriënteren, alvorens te besluiten al dan niet actie te ondernemen mbt 'letselschadeclaim'.
Het vraagstuk: Ik ben onlangs gebeten/aangevallen door de hond van een goede kennis. De bazin&ikzelf gaan vaker met elkaar om, ook de hond in kwestie ken ik al via eerdere ontmoetingen (ook in het bijzijn van mijn eigen hond).. Heel lief beestje gebleken,alle eerdere malen, TOT aan de laatste keer.
Ik ga er dus zoiezo van uit dat zowel het baasje, alswel de hond, alswel ikzelf dit incident had zien aankomen of bewust heeft uitgelokt of erop heeft aangestuurd. Er was ALLEEN sprake van samenloop van een aantal (nieuwe!) factoren waardoor de hond agressief/verdedigend reageerde & waardoor de eigenaar en ikzelf niet de situatie vooraf goed in hebben geschat.
HELAAS is er Nu wel sprake van blijvende schade/invaliditeit aan mijn Kant. Aangezien de Aanval/verdedigingsactie van de hond nog zeer terughoudend/zacht was (als je uitgaat van haar potentie), is er toch sprake van blijvend letsel. Tot Nu toe EHBO-bezoek,Tetanus-injectie, Antibiotica-kuurtje&vervolg-poliklinisch onderzoek door specialist (=Chirurg).... Er is een pees beschadigd in mijn pink, waardoor er nu sprake is van functie-uitval in pink en verminderd vermögen in pink/deel ringvinger&pols/muis v.d.hand.
Vraagstuk van mij bevat aantal lästige stukjes:
#1. Hond is normaal lief, onderdanig, volgzaam. Ten tijde van t incident
was ze alleen NET 2weken moeder van 10 kleine puppies.
#2. Wil geen onnodige last/moeilijkheden veroorzaken voor de eigenaar
òf de hond in de verdere toekomst. Omdat er duidelijk geen sprake is
geweest van opzet/nalatigheid oid.
#3. Hond in kwestie stond in deuropening v/h woonadres naast de
eigenaar (bewoner van genoemd adres), vanwaaruit zij me aanviel en
tot 2maal toe beet.
#4. Aanval was dus wel op nipt op de openbare weg, vanuit die
deuropening, zonder halsband/riem/waarschuwing vooraf..
#5. De ws.aansprakelijke partij is kennis. Bovendien verdienen zowel
die genoemde partij alswel de hond geen verdere ver(der)strekkende
vervolging, naar mijn mening. Ben daarentegen WEL van mening
dat er schade is geleden in gemaakte kosten (minimaal ws.),
maar vooral lichamelijk in blijvende vorm. Ben geen concertpianist,
ervaar helaas WEL DEGELIJK behoorlijke beperkingen in
mijn dagelijkse bezigheden EN het uitoefenen van mijn werkzaamheden
t.b.v.mijn (vaste,reeds 12jaar) werkgever.
VRAGEN EN AFWEGINGEN ZAT DUS:
**Kan ik Nu, achteraf, nog ergens aanspraak op maken.
**Kan dit zonder al te nadelige gevolgen voor kennis+haar hond.
**Welke stappen moet ik (moeten wij) dan nemen, aan welke juridische
voorwaarden moet voldaan worden. (reçu's, verklaringen rtc.)
**Als de immobiliteit van mijn hand verbeterd ofwel nog verslechterd
wat staat mij (of ons) DAN te wachten, waar moet op gelet worden
wat moet geregeld en/of aantoonbaar gemaakt worden tzt?
(voor mijzelf natuurlijk zoiezo,maar óók wanneer er zaken boven komen
drijven voor de tegenpartij op een moment i/d toekomst. Wil graag
eerlijke omgang behouden samen, geen dubbele moraal/bodem/
"voorbedachte-rade-gedoe"....
Tis lang verhaal, zo op mijn manier verteld, sorry.. Hoop dat jullie IETS kunnen verduidelijken/uitspreken.. Heb nooit iets gehad met bekenden of w.a. of dieren of letsel...alle beetjes info/achtergrond dus ZEERzeer
WELKOM...!!

Beste vraagsteller,
Ik kan uw lange verhaal inkorten door te vermelden dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor het door het dier aangerichte schade tenzij de bezitter van het dier zich beroepen op overmacht. Nu is het geval dat m.i de bezitter van het dier juist voorzichtiger had moeten omgaan met bezoek aan huis e.d omdat het dier duidelijk beschermend gedrag vertoonde.

U zal de bezitter aansprakelijk moeten stellen voor de schade, eventueel ook toekomstige schade die in direct oorzakelijk verband staat met de hondenbeet. U moet de onrechtmatige daad (want dat is het ) bewijzen en dat kan vervolgens met alle middelen dus bewaar de facturen en verklaringen van de artsen en werkgever.

U mag er van uitgaan dat de relatie tussen u en die kennis, de bezitter van het dier door een eventuele rechtszaak dusdanig gaat veranderen dat hij/zij u niet meer als goede kennis ziet. U dient zich dus af te vragen of het de moeite van het geschil waard is.

U zou ook voorzichtig kunnen beginnen over uw schade en proberen er samen uit te komen. Misschien krijgt u dan niet de volle pond, maar u heeft dan nog wel die kennis en beide partijen gevrijwaard van vervelende rechtszaken, advocaatkosten, enzovoorts. Ik zou dat alleen adviseren als u zeker weet dat u ook niet nog meer schade/ letsel en daardoor inkomensderving gaat krijgen want in dat geval zou ik wel procederen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

Terecht merkt mw Martengs-Ferwerda op dat de bezitter van de hond aansprakelijk is voor de door de hond veroorzaakte schade, behoudens overmacht. Van overmacht is hier geen sprake.

Van belang is te weten of de bezitter een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Indien dit het geval is dan kan de bezitter de schade daar melden. De verzekeraar zal uw schade regelen en vergoeden. Dit kost de bezitter van de hond niets. Daardoor hoeft er in de relatie tussen u en de bezitter niets te veranderen.

Indien uw kennis verzekerd is, adviseer ik u een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Deze kan u helpen en begeleiden bij het verhaal van uw schade, want dat is nog niet zo makkelijk. Meer dan 95% van dit soort schades wordt buiten de rechter om geregeld. De advocaatkosten die u maakt worden, voorzover redelijk, vergoed door de verzekeraar. Mocht u in de regio Westland (circel Rotterdam/Den Haag) wonen, dan sta ik u graag bij. U kunt contact met mij opnemen via deze site.

Mocht uw kennis niet verzekerd zijn, dan zal zij uw schade uit eigen zak moeten betalen. De ervaring leert dat de relatie daardoor wel verstoord raakt. Het is dan aan u om een afweging te maken, hoeveel schade lijdt ik en hoeveel is mij de relatie waard. Mocht u uw schade willen verhalen, dan geldt hetzelfde als hiervoor al gezegd.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Het is mijn advies dat u een advocaat inschakelt. U maakt aanspraak op een schadevergoeding en de kosten van een advocaat worden ook als schade vergoed. Ongeacht de regio kan ik u helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
de aansprakelijkheidsverzekeraar zal de schade veroorzaakt door een dier vaak niet vergoeden, daar zijn aparte verzekeringen voor op de markt. Overigens kunt u ook altijd terecht bij het Juridisch Loket, uw rechtsbijstandverzekeraar of een (gespecialiseerd) jurist(en)bureau. U mag mij ook vrijblijvend meer informatie vragen door de direct contact knop te gebruiken.

Beoordeel dit antwoord:

De eigenaar van de hond is in principe aansprakelijk. Ik verwacht ook dat de aansprakelijkheidsverzekeraar de schade moet vergoeden. Daarbij geldt: recht hebben is één, krijgen is de kunst. Mijn kantoor pakt vaker dit soort aansprakelijkheidszaken op, als de kosten oplopen adviseer ik zoveel mogelijk bewijs (medisch & foto's etc.)te verzamelen en een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.
Daarbij dient ook ene belang/kosten-afweging te wordne gemaakt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag