Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenmiddag. Mijn broer heeft in het verleden het huis waar hij nu woont gekocht, 45 jaar geleden, van onze vader. Dit perceel grenst aan de ouderlijke woning. In deze woning woon ik nu zelf. Het is bereikbaar over loopbruggetje en over het perceel van mijn broer per auto. Er is over het perceel van mijn broer geen erfdienstbaarheid gevestigd. Om narigheid in de toekomst te voorkomen, mijn broer 78 en ik 65 jaar oud, willen wij e.e.a goed regelen. Zelf woon ik er nu l weer 15 jaar en er zijn geen problemen met het overpad. Is er nu sprake van verkrijgende verjaring? Is dit een persoonsgebonden iets? Hoe kun je evt. de waarde van zo'n erfdienstbaarheid bepalen? Graag een oplossing. Vriendelijke groet

Geachte mijnheer,
Een recht van overpad is een zogenoemde 'erfdienstbaarheid'. Een erfdienstbaarheid en dus ook een recht van overpad kan op twee manieren tot stand komen:

1. Door vestiging
Dit gebeurt door middel van een notariële akte. Alleen de eigenaren van de betrokken erven kunnen een erfdienstbaarheid vestigen. U moet hiervoor naar een notaris.

2. Door verjaring
Verjaring wil zeggen dat een situatie zo lang heeft bestaan, dat er een recht is ontstaan. Dit is het geval na 10 jaar als de verjaring ‘te goeder trouw’ gebeurt. Anders is de termijn 20 jaar. De eigenaren van beide erven kunnen zich op verjaring beroepen.

Om helemaal zeker te zijn dat het e.e.a. goed geregeld is kunt u naar een notaris gaan. In de akte van vestiging kunt u eventueel ook een vergoeding voor dit recht van overpad opnemen. Maar dat hoeft niet.
met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de snelle reactie. Als ik het goed begrijp is hier sprake van verjaring 'te goeder trouw'. Kunt u nog iets zeggen of dit persoonsgebonden is of dat dit perceelsgebonden is, ofwel hebben toekomstige eigenaren ook deze rechten. Vr gr


Het is in theorie mogelijk dat tussen uw perceel en dat van uw broer op grond van verkrijgende verjaring een erfdienstbaarheid is ontstaan. Alleen... de wet en de rechtspraak stellen daar strenge eisen aan en uit hetgeen u heeft verteld, denk ik niet dat u daar een beroep op kunt doen. Ik maak op dat er nooit iets is geregeld. De goede trouw maakt onderdeel uit van de verkrijgende verjaring en aan die eis voldoet u niet: u zult dan namelijk bij de rechter (mocht u ooit ruzie hierover krijgen) moeten aantonen dat er (a) een erfdienstbaarheid gevestigd was volgens de wettelijke regels, maar (b) ook dat door een achteraf gebleken en u onbekend gebrek deze vestiging ongeldig blijkt te zijn. Daar is dus in uw situatie geen sprake van.

Er is nóg een vorm van verjaring, namelijk de verjaring te kwader trouw, ook wel bevrijdende verjaring genoemd. Deze vorm van verjaring is mogelijk sinds 1 januari 2012. Alleen.. ook aan deze vorm van verjaring stelt de wet strenge eisen en de rechtspraak heeft tot op heden - voor zover mij bekend - nog geen rechten van overpad of uitweg daaronder geschaard.

Mijn conclusie is dus vooralsnog dat u weinig mogelijkheden heeft om via verjaring de onderlinge verhouding te regelen of her te bevestigen.

Ik denk dat het verstandiger is om samen naar de notaris te gaan en een recht van overpad in de vorm van een erfdienstbaarheid te regelen. Ik wil u adviseren om dan in ieder geval na te denken over

= onderhoud van de toegang tot uw perceel (wie betaalt dat?)
= de breedte van de toegang tot uw perceel (met het oog op de toekomst is toegankelijkheid per auto of wellicht zelfs per vrachtwagen of andere, bredere voertuigen, wellicht verstandig)
= de hoeveelheid toegangen, nu heeft u immers zowel toegang per loopbruggetje als per auto
= de manier waarop u de toegang tot uw perceel markeert (schutting, haag, of zoiets) of juist niet - om verwarring met de kadastrale grenzen te voorkomen
= enz.

Neem ook gelijk de kadastrale grenzen goed in oogschouw, om misverstanden in de toekomst te voorkomen. Veel mensen willen jaren later nog wel eens de haag - ooit geplant om het toegangspad te omzomen - een nieuwe functie geven, namelijk eigendomsgrens.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag