Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedendag,

Wij nemen voor het eerst secretarieel personeel in dienst bij onze GZ-praktijk. Nu heb ik begrepen dat zij dan een afgeleide geheimhoudingsplicht hebben. Is het voldoende om een simpel geheimhoudingsartikel op te nemen in het arbeidscontract, of moet dit ook nog naar een notaris? Is het zinvol om een boetebedrag op te nemen bij het schenden van de geheimhoudingsplicht?

Alvast dank!

Met vriendelijke groeten



U hoeft niet naar de notaris. Wel is het van belang dat het een goed opgesteld beding is en dat u ook een boeteclausule opneemt. Het is überhaupt raadzaam om uw arbeidsovereenkomst(en) te laten screen door een ervaren arbeidsrechtjurist. Daarmee voorkomt u op eenvoudige wijze allerlei problemen (met bijbehorende kosten), die wij dagelijks in de praktijk zien.

U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Ik help u hier graag bij.


Beoordeel dit antwoord:

Het is zeker verstandig om een geheimhoudingsplicht met boete op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Daarnaast is kan bij schending van de geheimhouding overigens ook een beroep worden gedaan op de wettelijke geheimhouding dat is opgenomen in art 272 Strafwet:
" Hij die enig geheim waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat hij uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift dan wel van vroeger ambt of beroep verplicht is het te bewaren, opzettelijk schendt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie."
Als u geen ervaring heeft met het opstellen van arbeidsovereenkomsten dan is de tip van mijn collega mevrouw Doormernik terecht om iemand die dit vaker heeft gedaan er naar te laten kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Waarde mevrouw Doomernik en heer Martens,

Dank voor uw reacties! Ik ga uw adviezen bespreken op de praktijk.

Met vriendelijke groeten,




In reactie op bovenstaande merk ik op dat wanneer een bedrijf ervaring met arbeidsovereenkomsten heeft, dit absoluut niet betekent dat overeenkomsten goed zijn. Men komt daar vaak pas achter als het te laat is en voor duizenden euro's het schip in gaat. Zie voor voorbeelden http://www.pluspost.nl/juridische-schade-groeit-evenredig-met-de-groei-van-internet/18143/.


Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag