Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedendag,

Mijn vriendin zit op het moment thuis, tegen het overspannen aan, omdat, door omstandigheden, haar het werk onmogelijk wordt gemaakt.
Een groot deel van de oorzaak is bij de afdelingshoofd te zoeken en dit is al heel veel jaren aan het opbouwen.

Ze loopt nu bij de bedrijfsarts die haar voorlopig even een aantal maanden thuis laat zitten.

De bedrijfsarts lijkt het hoog op te pakken (het lijkt er op, dat hij al eerder/vaker met soortgelijke problemen bij dezelfde werkgever/personen te maken heeft gehad; er zijn meer collega's geweest met soortgelijke problemen). Hij maakte in eerste instantie een opmerking, dat ze eventueel weer haar werk zou moeten kunnen gaan doen, zelfs als daarvoor de afdelingshoofd haar functie zou moeten verliezen.

Met huisarts en bedrijfsarts is besproken, dat terugkeren op die functie en in die omstandigheden geen optie meer is.
De precieze vervolgstappen zijn nog niet bekend; eerst een aantal maanden aankijken.

Ik heb een aantal vragen en hoop, dat U me daar iets op kunt antwoorden.

1
Mijn vriendin is bang, dat als de afdelingshoofd daadwerkelijk haar functie zou verliezen, dat ze mijn vriendin wellicht zou aanklagen wegens laster, of ontslag door haar schuld.
Zou U kunnen zeggen, of zoiets juridisch überhaupt mogelijk zou zijn? Of is dit uit te sluiten en kunt U ons wat dat betreft gerust stellen?

2
Ze zit nu thuis en ondanks dat er een traject loopt bij de bedrijfsarts, is ze toch rond aan het kijken voor een andere baan.
Kan ze vanuit de ziektewet haar huidige baan opzeggen voor een andere baan?
Zijn er dingen waar rekening mee gehouden moet worden?
Als ze een andere baan vindt en dan de huidige baan opzegt, heeft dat dan gevolgen voor bijvoorbeeld recht op een uitkering?

We hopen dat U twee vragen zou willen beantwoorden.

Met vriendelijke groet

1
Ik denk dat uw vriendin niet bang hoeft te zijn dat zij wordt aangeklaagd. Het eventueel uit de functie halen van het afdelingshoofd is de verantwoordelijkheid van het management. Die zal signalen van u en de bedrijfsarts moeten onderzoeken en daaruit conclusies trekken. De zaken kunnen wat moeilijker komen te liggen wanneer uw vriendin bewust een onjuiste voorstelling van (ernstige) zaken geeft en daarbij bijvoorbeeld het management en of bedrijfsarts misleidt. Mocht het afdelingshoofd daarvan het slachtoffer worden dan acht ik het mogelijk dat deze een civiele procedure kan aanspannen.
Ik ken overigens geen (rechts-)zaak waarin een soortgelijke situatie werd beoordeeld.
2
Een arbeidsovereenkomst kan door de werknemer worden opgezegd tijdens ziekte. De gebruikelijke opzegtermijnen gelden. Zij doet dan vrijwillig afstand van een doorbetalingsverplichting bij ziekte (aangenomen dat haar ziektestatus bij de oude werkgever ongewijzigd blijft). Mocht zij bij de andere werkgever snel (binnen een half jaar) worden ontslagen dan zal zij een WW-uitkering gaan aanvragen. Op dat moment is er met het nieuwe dienstverband nog geen zelfstandig WW-recht opgebouwd. Het UWV zal dan terugpakken op de beëindigingsgrond van het vorige dienstverband. Er bestaat n.m.m. een grotere kans dat het UWV de opzegging als een benadelingshandeling ziet. Ik acht het echter ook mogelijk dat het UWV in een soortgelijk voorbeeld enige coulance kan betrachten omdat u keuzes maakte op basis van arbeidsmogelijkheden en niet onmogelijkheden. Ik ga er in dit laatste voorbeeld wel vanuit dat u niet verwijtbaar wordt ontslagen bij de nieuwe werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag