Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Bij huwelijkse voorwaarden is de inhoud en de tekst van de voorwaarden erg belangrijk. Ik adviseer u dan ook om u met de huwelijkse voorwaarden en uw vragen aan een advocaat/notaris/jurist voor te leggen, zodat hij/zij aan de hand van de exacte huwelijkse voorwaarden antwoorden op uw vragen kan geven.
Zo hebt u bijvoorbeeld voor de koopovereenkomst betreffende de woning toestemming van uw echtgenoot nodig, zolang de woning door u samen of door uw echtgenoot alleen wordt bewoond.
In beginsel wordt de overwaarde van het huis niet verdeeld. Dat kan anders liggen als gemeenschappelijk geld in de woning is geïnvesteerd of als in de huwelijkse voorwaarden daarover iets is bepaald.
Als ik uw verhaal goed begrijp is het huis uw eigendom en niet gemeenschappelijk. In dat geval mag uw echtgenoot u niet uit uw huis zetten. Wel kan hij de rechter verzoeken om het voorlopige gebruiksrecht met betrekking tot de woning.
Als ik uw verder kan helpen door de huwelijkse voorwaarden te bestuderen, verneem ik dat graag.
Reactie van de vraagsteller
Zoals ik het nu begrijp kan ik dus niet alleen bepalen of ik het huis in de verkoop gooi.
Er is juridisch een verschil tussen "in de verkoop gooien" en daadwerkelijk een verkoopovereenkomst sluiten. Dat laatste is een overeenkomst strekkende tot vervreemding van de echtelijke woning. Daarvoor is toestemming van de andere echtgenoot nodig. Voor de opdracht aan de makelaar in beginsel niet.