Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedendag Mijn vraag gaat over: Ik wil gaan scheiden en mijn man en ik hebben een koophuis. Dit huis en Hypotheek staat op mijn naam. Mijn man heeft alleen een formulier getekend waarop hij toestemming geeft om het huis te kopen. We zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd en de voorwaarde is dat de hypotheek geheel mijn verantwoordelijkheid is. Verder is alles in gemeenschap van goederen. Kan ik zonder toestemming het huis te koop zetten?Indien er overwaarde zit in het huis wordt dit dan verdeeld over twee personen of niet? Kan hij mij uit huis zetten of ongestraft nieuwe sloten op de deur laten zetten?Ik wil me graag goed voorbereiden en weten waar ik over praat als ik hem vertel dat ik wil scheiden, om veel problemen voor te zijn. Ik wacht mijn antwoorden af. Alvast bedankt

Bij huwelijkse voorwaarden is de inhoud en de tekst van de voorwaarden erg belangrijk. Ik adviseer u dan ook om u met de huwelijkse voorwaarden en uw vragen aan een advocaat/notaris/jurist voor te leggen, zodat hij/zij aan de hand van de exacte huwelijkse voorwaarden antwoorden op uw vragen kan geven.
Zo hebt u bijvoorbeeld voor de koopovereenkomst betreffende de woning toestemming van uw echtgenoot nodig, zolang de woning door u samen of door uw echtgenoot alleen wordt bewoond.
In beginsel wordt de overwaarde van het huis niet verdeeld. Dat kan anders liggen als gemeenschappelijk geld in de woning is geïnvesteerd of als in de huwelijkse voorwaarden daarover iets is bepaald.
Als ik uw verhaal goed begrijp is het huis uw eigendom en niet gemeenschappelijk. In dat geval mag uw echtgenoot u niet uit uw huis zetten. Wel kan hij de rechter verzoeken om het voorlopige gebruiksrecht met betrekking tot de woning.
Als ik uw verder kan helpen door de huwelijkse voorwaarden te bestuderen, verneem ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zoals ik het nu begrijp kan ik dus niet alleen bepalen of ik het huis in de verkoop gooi.


Er is juridisch een verschil tussen "in de verkoop gooien" en daadwerkelijk een verkoopovereenkomst sluiten. Dat laatste is een overeenkomst strekkende tot vervreemding van de echtelijke woning. Daarvoor is toestemming van de andere echtgenoot nodig. Voor de opdracht aan de makelaar in beginsel niet.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag