Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedendag,

Ik heb vandaag een auto gekocht. Onder de testrit schoot de auto al een keer uit de vijfde versnelling. Volgens de verkoper kwam dit doordat ik niet goed had geschakeld. Vervolgens heb ik de auto gekocht. Toen het probleem vaker voor bleef komen, ben ik naar een garage gegaan. Daar werd geconstateerd dat de versnellingsbak versleten is.
Mijn vraag: is de verkoper aansprakelijk voor het gebrek en kan ik de koopovereenkomst nog laten ontbinden? Zo ja, op welke manier.

Bvd

Geachte vragensteller,

Allereerst is van belang dat dient te worden vastgesteld of u de auto heeft gekocht bij een professionele handelaar of van een particulier.

Op de verkoper rust in ieder geval de verplichting dat de afgeleverde zaak moet beantwoorden aan de overeenkomst. U mag in ieder geval verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik noodzakelijk zijn en waarvan u de afwezigheid niet behoefde te betwijfelen. Wat u in de gegeven omstandigheden mocht verwachten dient te worden beantwoord aan de hand van de mededelingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper.

Ervan uitgaande dat u uw auto heeft gekocht bij een professionele koper, ben ik van mening dat de verkoper zijn mededelingsplicht heeft geschonden. Op de koper rust een mededelingsplicht indien hij weet of moet weten dat de auto voor normaal gebruik ongeschikt was. Ik ga ervan uit dat een professionele verkoper van te voren de auto aan een grondige inspectie onderwerpt. Bij een dergelijke inspectie had het gebrek aan de versnellingsbak moeten worden opgemerkt. Daarbij speelt in uw situatie ook nog een rol dat u tijdens de testrit de verkoper erop heeft gewezen dat de auto uit de vijfde versnelling sprong. Ik lijd hieruit af dat de verkoper zijn mededelingsplicht heeft geschonden en dat de afgeleverde auto daarom niet beantwoord aan de overeenkomst. Dit betekent dat de verkoper verplicht is om kosteloos tot vervanging en herstel over te gaan. Komt de verkoper deze verplichtingen niet na dan kunt u de overeenkomst ontbinden. Na ontbinding dienen de reeds ontvangen prestaties ongedaan te worden gemaakt. Praktisch gezien komt dit erop neer dat u de auto dient te retourneren en de verkoper het aankoopbedrag aan u moet terug geven.

Het verdient de voorkeur dat u eerst met de verkoper onderling overlegt over een mogelijk oplossing. Indien dit onderlinge overleg geen resultaat heeft dan doet u er verstandig aan om de verkoper via een aangetekende brief in gebreke te stellen. In uw brief noemt u uw klacht en geeft u de verkoper een redelijke termijn van bijvoorbeeld 14 dagen om de auto alsnog kosteloos te repareren. In dezelfde brief kunt alvast opnemen dat u de koopovereenkomst voorwaardelijk ontbindt voor het geval de verkoper niet binnen de gestelde termijn tot reparatie overgaat.

Mocht u nog verdere vragen hebben, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de antwoorden. Het betreft een particuliere verkoper met verstand van auto's. Daarnaast kan het niet anders dan dat de verkoper wist dat de versnellingsbak niet in orde was. Je merkt het gebrek namelijk gelijk als je in de vijfde versnelling probeert te rijden.

Bvd.


Reactie van de vraagsteller

Ik weet niet de volledige naam van deze persoon. Wel heb ik het adres en een 06-nummer. Is het een probleem dat ik de volledige naam van de verkoper niet weet?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag