Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedendag,


Ik heb een koopwoning, waarvan de hypotheek bijna 14 jaar loopt.
Via de hypotheek is ondertussen een bedrag van rond de 30.000 Euro gespaard. Het gaat dus om het deel wat gespaard is, door het betalen van de maandelijkse hypotheekkosten en wat aan het eind dus de totaalschuld moet gaan aflossen.

Wanneer ik nu het huis verkoop, mag ik die 30.000 weer in de hypotheek van een andere woning stoppen (er vanuit gaand, dat ik voor het huis hetzelfde bedrag terug krijg als de totale openstaande hypotheek schuld).

Maar, stel, dat ik bij de verkoop bijvoorbeeld 10.000 Euro te kort kom om de huidige hypotheek af te lossen, dan zou ik eventueel die 10.000 Euro van het 30.000 Euro gespaarde deel van de hypotheek willen gebruiken.

Heb ik het goed begrepen, dat wanneer ik dat zou willen doen, dat ik dan ineens over de 30.000 Euro belasting moet gaan betalen en dus een groot deel van het gespaarde geld kwijt ben?

Heb ik het ook goed begrepen, dat wanneer ik wacht tot volgend jaar en de hypotheek dus 15 jaar loopt, dat er dan geen belasting meer betaald hoeft te worden, wanneer ik een stukje van het gespaarde deel voor dit doel zou gebruiken?

Geachte vragensteller,

De beweringen die u in uw vraag naar voren hebt gebracht zijn volgens mij allemaal juist.
U heeft hier te maken met een zogenaamde spaarrekening eigen woning. Deze regeling houdt grof weg gezegd in dat wanneer uw spaarproduct aan bepaalde voorwaarden voldoet u naast uw hypotheek op fiscaal gunstige wijze kunt sparen en het gespaarde na verloop van een bepaalde termijn (die maximaal 30 jaar bedraagt na de eerste overmaking naar de spaarrekening) kan gebruiken voor de aflossing van uw hypotheekschuld. Een van die voorwaarden is dat u gedurende tenminste 15 jaar een bedrag naar de spaarrekening eigen woning overmaakt. Of er na 15 jaar helemaal geen belasting hoeft te worden betaald is afhankelijk van het bedrag van de uitkering. Voor 2013 is deze grens gesteld op een bedrag van 35700 Euro.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag