Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Goedendag,
Ik heb een gedeelde garagedak met mijn buren. Nu heb ik een lek wat al meerdere malen gerepareerd is en helaas niet meer te maken is. Het dak moet vervangen worden. Ik heb mijn buren benadert of zij bereid zijn om samen een nieuw dak aan te leggen. Zij gaven te kennen dit niet te willen.
Ik moet een nieuw dak, dat houdt in dat ik mijn dak van hun dan moet scheiden of hun dak ook opnieuw laten beleggen(wat ik natuurlijk niet wil). De dakdekker heeft aangegeven dat als zij dan een lek krijgen, de kosten bij mij kunnen neerleggen omdat ik natuurlijk aan het dak ben bezig geweest. Is dat zo, en zoja , wat zijn dan mijn mogelijkheden?

Boek 5 burgerlijk wetboek gaat over dit soort zaken. Artikel 37 bepaalt dat u als buren elkaar geen hinder mag toebrengen. Daarnaast geldt dat lekkages via het dak van de één waar de ander wateroverlast van hebben in principe moeten worden vergoed. Dit komt voor risico van degene met het lekkende dak. Artikel 56 bepaalt dat voor werkzaamheden t.b.v. het onderhoud van uw woning tijdelijk gebruik mag worden gemaakt van de onroerende zaak van de buurman (op het dak staan bijvoorbeeld).
U kunt de buren niet dwingen hun dak te laten vernieuwen. In de praktijk wordt e.e.a. vaak opgelost door het dakleer/de loodslabbers het oude dak iets te laten overlappen en zo een aansluiting te maken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag