Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


goedendag, een vriendin van mijn heeft letsel opgelopen tijdens haar werk. Zij was aan het werk met een machine welke kapot was, de werkgever was hiervan al 6 maanden op de hoogte maar wou de reparatie uitstellen ivm kosten. Tijdens haar werkzaamheden had zij een veiligheidsbril moeten dragen, dit deed ze echter al een aantal maanden niet meer. Mijn vraag is nu of ze schade kan verhalen bij haar werkgever op basis van 7:658BW of dat het niet dragen van de veiligheidsbril deze mogelijkheid uitsluit. Tevens vraag ik mij af of de werkgever niet beter in de gaten had moeten houden of de voorgeschreven veiligheids maatregelen wel werden gehanteerd door de werknemers en daarmee de aansprakelijkheid, ondanks het niet dragen van de bril weer bij de werkgever ligt. Bijvoorbaat dank.

beste vragensteller,

De werkgever dient er voor zorg te dragen dat zijn werknemers hun werk veilig doen. Dat betekent niet alleen dat hij voorzorgsmaatregelen moet nemen, maar ook dat hij er actief op moet toezien dat de werknemers deze maatregelen in acht nemen. Indien de werknemer kan aantonen dat zij tijdens haar werk letsel heeft opgelopen, dan moet de werkgever aantonen dat hij zich van zijn zorgplicht heeft gekweten. Kan hij dit niet, dan is de werkgever aansprakelijk.

Het feit dat uw vriendin geen veiligheidsbril droeg kan haar alleen verweten worden wanneer de werkgever kan aantonen dat zij zich direct voor het ongeval heeft gerealiseerd dat dit het niet dragen van de bril tot dit ongeval zou kunnen leiden. Daarvan was uiteraard geen sprake.

Ik adviseer uw vriendin om zich te wenden tot een ervaren letselschade advocaat om haar bij te staan. Indien de werkgever inderdaad aansprakelijk is, dan kunnen de daarmee gepaard gaande kosten op de werkgever worden verhaald. Mocht uw vriendin in de omgeving van het Westland wonen dan kan zij geheel vrijblijvend contact met mij opnemen. Ik sta haar graag bij.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Ik wens uw vriendin veel sterkte en een voorspoedig herstel toe. Ik acht de kans groot dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade. Slechts in gevallen van opzet of bewuste roekeloosheid zal er een situatie zijn dat de werknemer in een geval als deze haar eigen schade dient te dragen. Ik vraag mij wel af wat voor letsel uw vriendin heeft. Alleen dan is mogelijk nog relevant dat de bril niet werd gedragen en in hoeverre de werkgever daar op toe ziet. Contact met een advocaat of letselschadeadvocaat lijkt gewenst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedendag, er is sprake van blijvend letsel aan haar oog. Uit voorgaande berichtgeving van uw collega kan ik opmaken dat het niet dragen van de bril geen probleem hoeft te zijn gezien deze al maanden niet werd gedragen en de werkgever erop had moeten toezien dat deze wel gedragen zou worden. Ik zal haar adviseren om contact op te nemen met een bevoegde jurist.
Bedankt voor de spoedige reacties


Ook ik wens uw vriendin veel sterkte en een goed herstel toe. Ik voeg nog toe dat het zal afhangen van de omstandigheden of de werkgever aansprakelijk is en of er een zorgplicht van de werkgever is ten aanzien van het dragen van een veiligheidsbril. Ten aanzien van een zeeman oordeelde de rechter van wel: Rechtbank 's-Gravenhage, 10 december 2008, LJN: BH5031. Ten aanzien van een metselaar oordeelde diezelfde rechtbank van niet: Rechtbank ’s-Gravenhage, 6 april 2012, LJN: BW3175. Kortom, op uw vraag kan niet zomaar ja of nee worden geantwoord. Indien u(w vriendin)nader advies wilt, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op.

Beoordeel dit antwoord:

De werkgever moet niet alleen zorgen dat de machine veilig is, maar ook zorgen dat werknemers hun veiligheidsbril dragen. Mijn kantoor doet geregeld letselschadezaken. Daarbij treffen we dan geregeld de advocaat van de verzekeraar van de werkgever. Voor te procederen zetten we graag met u de feiten op een rij. Als we dan bij dezelfde inschatting blijven, pakken we de zaak graag op. Overigens kijken we daarbij ook naar het geldbedrag waarin de schade zich vertaalt. Voor een schade van bijvoorbeeld € 2.500,00 begin je gezien de kosten liever geen procedure.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag