Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedenavond,

Ik had een bod gedaan op een woning via de makelaar en daar hoorde ik geen tegenbod van terug, na een 2e bezichtiging werd mij verteld dat er een ander persoon de vraagprijs had geboden. Mijn bod zat daar 5 duidend onder.

Toen werd het als volgende, als ik 2500 euro aan cash aan de verkoper zou geven voor de goederen zou dat van de vraag prijs af gaan. Even later was dat ineens 5000. Niet goed na te hebben gedacht ging ik daar mondeling mee akkoord.

Ik zou via de mail opnieuw een bod uit brengen en dat zou dan de vraagprijs zijn. En of ik de volgende dag of de dag daarop kon komen tekenen.

De volgende dag ontving ik de mail met de koop overeenkomst.

Dat ik het appartement zou kopen voor de prijs wat eigenlijk mijn eerste bod was. In de mail stond of ik z.sm kon reageren, en dat de 5000 euro een aparte kwitantie van gemaakt zou worden.

Telefonisch contact gehad en daar werd mij gevraagd om het bedrag de volgende dag mee te nemen bij het tekenen van het voorlopig aankoop contract.

Nu was dit mijn eerste poging tot het kopen van een woning maar het voelde niet goed, toen ik daar voor terug belde en zei dat dat pas gebeurd bij de notaris. Werd de makelaar grimmiger en dreigde dat er nu nog iemand anders kon komen tekenen.

Ik heb uiteindelijk gevraagd om uitstel, dit kon niet zei de makelaar maar ik had ondertussen al in de gaten dat er iets niet klopte.

Na de aankoopovereenkomst nog is nagelopen te hebben en navraag te hebben gedaan. Blijkt het appartement van de bank te zijn of wel van de vve, dus de verkoper klopt ook niet, het appartement is nooit aan een persoon verkocht geweest.

Mijn eerste bod is dus in alle waarschijnlijkheid goedgekeurd geweest, en heeft de makelaar het cash geld waarschijnlijk in zijn eigen zak willen steken, en zijn verhaal dat die gordijnen zo duur waren en de foto die hij liet zien is waarschijnlijk van hem zelf.

Uiteindelijk belde hij me en sprak de voicemail in, dat hij het uit wilde leggen en het graag met mij wilde afhandelen. ( geen andere koper heeft bestaan denk ik..) hierop heb ik geantwoord dat hij zijn uitleg over de mail kon besturen.

Maar ik ontvangde een mail met daarin dat we niet tot een overeenkomst waren gekomen en dat het hierbij op hield.

Het appartement hoef ik niet meer, gelukkig ben ik er niet ingetrapt maar ik zou wel graag andere mensen willen behoede voor deze erkende makelaar. Daarbij zou ik graag willen weten of het strafbaar is om een onjuiste verkoper op de koopovereenkomst te vermelden. Daarbij of het strafbaar is om zo te handelen.

Men hoeft geen eigenaar te zijn om een pand te kunnen verkopen, echter op het moment dat de levering plaats vindt moet men wel eigenaar (althans beschikkingsbevoegd) zijn. Het komt vooral in het handelscircuit wel vaker voor dat een pand door een handelaar wordt gekocht en vervolgens doorverkocht voor de levering. Indien de koopakte van de handelaar niet is ingeschreven in het kadaster blijkt niet uit het kadaster dat de handelaar het pand gekocht heeft. Op zich is met deze handelswijze niets mis, dit is volkomen legaal. Aan het verhaal met de contante betalingen buiten de koopakte om zit echter wel een luchtje, dit wordt waarschijnlijk gedaan omdat de bank de volledige opbrengst van het pand wil hebben, op deze manier wordt een deel van de opbrengst buiten het zicht van de bank gehouden. Het is riskant om hier aan mee te werken omdat er benadeling van de bank plaats vindt. In zijn algemeenheid adviseer ik om niet mee te werken aan "sideletters" of andere constructies waarbij niet alle afspraken in de koopovereenkomst worden opgenomen omdat dergelijke constructies veelal een dubieuze achtergrond hebben.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag