Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
mijn kinderopvang werkgever doet alle pm-mers en teamleiders (waaronder ik) een voorstel om te minderen in contracturen. Zo wil hij mijn contract van 23 naar 18-28 terugbrengen.
De werknemers krijgen allemaal een voortel thuis. er wordt bij ons teamleiders druk opgevoerd om draagvlak hiervoor te creëren.
dat zou betekenen dat ze hopen dat zoveel mogelijk mensen zonder meer accoord gaan.
als ik niet accoord ga krijg ik een traject van 3 gesprekken en daarna de gang naar de kantonrechter.
ze gaan er vanuit dat er maar een aantal via de kantonrechter behandeld zou moeten worden. ze hopen dat dit niet nodig zal zijn.
Ze zeggen sterk te staan bij de kantonrechter omdat ze kunnen aantonen dat er minder uren nodig zijn omdat het kinderaantal terugloopt. Ze moeten het bedrijf dus gezond houden.
In het geval van pedagogisch medewerkers zou het kunnen betekenen dat ze de kantonrechter vermeiden door een aanbod te doen in de flexpool , dus werk aan te bieden als invaller.
voor mij is het zo dat ik 3 uur per groep krijg aan teamleiderstijd en 3 uur als ped. medewerkster.
Ik heb een contract van 23 uur, waarvan ik nu 7,5 uur op de groep sta. Daarmee red ik het net om mijn leidinggevende functie op een goede manier uit te oefenen.
er is al jaren een discussie gaande over de gegeven 3 uur per groep. Dit is in de ogen van alle teamleiders niet genoeg.
Mijn werkgever wil dat ik 18 uur ga werken. 9 uur op de groep en 9 als Teamleider.
Hiermee kom ik in de knoei met mijn taken, want die verminderen mijn inziens niet mee!
Ik wil op zich best minderen in uren om hen tegemoet te komen,
mijn tegenvoorstel (eigenlijk eis) zou zijn om naar 21 uur te gaan. Dan wil ik 9 uur op de groep en 12 als teamleidster.
ik heb het idee dat ik dan mijn werkgever tegemoet kom, maar gun mezelf wat meer lucht.
hoe kijk je hier tegenaan? wat is wijsheid? mag ik dingen (op)eisen?
naar mijn idee zijn ze duurder uit als ik naar de kantonrechter wil. Ik werk er tenslotte 10 jaar.
alhoewel ik ook begreep dat juist per 1 januari 2013 het ontslagrecht versoepeld is.
Alhoewel ik voor mijn rechten op wil komen, wil ik hier absoluut niet weg!
alvast hartelijk dank voor je moeite,
met vriendelijke groet
Een lastige situatie.
Allereerst is het nog niet bekend of het ontslagrecht per 1 januari 2013 wordt veranderd. Dat zou best nog langer kunnen duren gelet op politieke krachtsverhoudingen, de voorgenomen wijzigingen en het wetgevingstraject.
Uw werkgever zoekt draagvlak bij de medewerkers zelf omdat zij niet zomaar eenzijdig de uren van de contracten kunnen wijzigen. In zijn algemeenheid geldt een arbeidsovereenkomst als één en ondeelbaar. Met instemming van de werknemers(-collectieven) is er natuurlijk meer mogelijk.
Als u ook niet weg wil gaan lijkt het mij inderdaad goed dat u met uw werkgever in overleg blijft over de mogelijkheden. Ik kan niet beoordelen in welke mate de taakverdeling die u voorstaat fair is.
Mocht u er uiteindelijk niet uitkomen, dan zal de werkgever uw ontslag gaan aanvragen, waarbij ook aspecten gelden als 'inwisselbaarheid van functies', ondernemersrisico en jaarcijfers. Daarover kan ik uiteraard op deze plaats niets aangeven.