Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen,
Ik werk al ruim 8 jaar bij hetzelfde bedrijf. Nu heb ik misschien de mogelijkheid tot een andere baan. In mijn arbeidsovereenkomst staat nog een opzegtermijn van 2 maanden. Ondertussen werk ik het langste bij deze organisatie en zijn de overeenkomsten ook aangepast qua opzegtermijn. Deze bedraagt nu standaard 1 maand en is daarmee van toepassing voor alle andere collega's. In hoeverre ben ik verplicht om deze 2 maanden opzegtermijn te hanteren?

Nu u in de arbeidsovereenkomst hebt ingestemd met een opzegtermijn van 2 maanden, bent u in principe aan deze termijn gebonden.

Uw werkgever kan u echter alleen aan dit beding houden, indien in de arbeidsovereenkomst tevens schriftelijk is vastgelegd dat de opzegtermijn voor de werkgever (minimaal) het dubbele is (dus minimaal vier maanden).

Indien dit laatste niet in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd, kunt u de bepaling, dat de voor u van toepassing zijnde opzegtermijn 2 maanden bedraagt, vernietigen en hoeft u slechts één maand opzegtermijn in acht te nemen.

Indien de arbeidsovereenkomst schriftelijk meldt dat de opzegtermijn voor uw werkgever (minimaal) vier maanden is, ontslaat de omstandigheid dat de werkgever haar beleid nadien heeft gewijzigd en tegenwoordig standaard (betekent dit dat er in individuele gevallen (mogelijk) nog wel vanaf geweken wordt?) 1 maand opzegtermijn hanteert u niet uit de contractuele bepaling dat de voor u van toepassing zijnde opzegtermijn 2 maanden bedraagt.

Indien de proeftijd correct overeengekomen is, kunt u echter altijd met uw werkgever in gesprek treden, met de vraag of hij desondanks akkoord is met een kortere opzegtermijn. U zou dan kunnen verwijzen naar uw collega's, die ook (nog) slechts één maand opzegtermijn hebben. Wellicht dat uw werkgever u de door u gewenste kortere opzegtermijn gunt.

Beoordeel dit antwoord:

Hieraan heb ik niets toe te voegen! Een volledig en juist antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag