Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemorgen, ik heb een vast contract voor 36 uur per week, verdeeld over 4 dagen van 9 uur. Nu wil mijn werkgever, dat wij allemaal 1 dag in de week inleveren, zeker tot eind van het jaar, omdat het de laatste tijd niet zo goed gaat. Maar volgens mij mag dit toch helemaal niet? Mijn werkgever wil wel, dat ik hiervoor teken. Een aantal van mijn collega's hebben dit al gedaan, maar ik het dit tot nu toe nog geweigerd. Heb voorgesteld, dat ze dit maar via het UWV moeten regelen, maar zij zeggen, dat zij contact hebben gehad met UWV, en dat dit "potje" leeg zou zijn. Kunt u mij adviseren, wat ik moet doen? Wil hierdoor namelijk ook niet mijn baan verliezen.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie

U hoeft niet vrijwillig in te stemmen om 1 dag per week in te leveren. Dat de pot bij het UWV leeg is klopt in die zin er in verband met de crisis een tijdelijke maatregel was dat bedrijven werktijdverkorting konden aanvragen en dat werd betaald door het UWV. Deze bijzondere regeling is ingetrokken. Uw werkgever kan echter nog steeds proberen om de "normale werktijdverkorting aan te vragen. Dit kan als zijn omzet met minimaal 20 % is gedaald en dat kan gedurende maximaal 24 weken. Ook kan de werkgever bij het UWV een ontslagvergunning vragen voor 9 uur per week of naar de kantonrechter gaan en vragen om de arbeidsovereenkosmt te ontbinden voor 9 uur per week. Nadeel voor uw werkgever is dat al deze manieren wat tijd kosten zeker enkele weken voordat hij toestemming heeft. Overigens komt u ongetwijfeld in aanmerking voor een WW uitkering als uw werkgever toestemming krijgt om u 9 uur minder te laten werken.

Beoordeel dit antwoord:

De vraag van de werkgever is geen vreemde vandaag de dag. Vaak is het de enige oplossing om een reorganisatie met bijbehorende ontslagen of zelfs een faillissement te voorkomen.
Het is dan ook best mogelijk om tegemoet te komen aan het verzoek. Wel moet duidelijk blijken uit de bijbehorende vaststellingsovereenkomst dat het initiatief bij de werkgever ligt en het een economische grondslag heeft. U heeft dan (mits u voldoet aan de standaard voorwaarden) gewoon recht op WW voor deze 9 uren. Natuurlijk is dit bedrag lager en ook in tijd gelimiteerd. Redelijk is het om dan de werkgever te vragen dit financieel te compenseren. Spreek ook een duidelijke einddatum af (wanneer u dus weer 36 uur gaat werken!) zodat het geen eindeloos verhaal wordt. Houd ook rekening met het feit dat u nu dus WW rechten opsoupeert, waardoor u wellicht te weinig rechten overhoudt op het moment dat er straks een volledig ontslag volgt. Ook dit kunt u laten compenseren door de werkgever.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag