Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemorgen,
Een oom van ons is overleden en de nog levende broers en zusters zijn te oud om de zaken af te handelen. Moeten alle nog levende broers/zussen een volmacht tekenen om een persoon te machtigen alles af te handelen? Kunnen andere personen behalve broers/zussen die volmacht tekenen?

We weten dat er geen geld is maar wel rekeningen. Moet de gemachtigde alle schulden betalen of is het zo dat als er geen geld is de rekeningen ook niet betaald hoeven te worden. We willen namelijk wel helpen af te handelen maar niet verantwoordelijk zijn voor kosten.

Bedankt voor de hulp.

Geachte heer, mevrouw,

Een volmacht kan niet door een derde persoon worden getekend. Elke erfgenaam moet als hij of zij dat wil een volmacht tekenen.
De gevolmachtigde is verantwoordelijk voor zijn/haar handelen dan wel nalaten.

Als u erfgenaam bent, dan kunt u kiezen of en hoe u de erfenis aanvaardt. Iedere erfgenaam neemt een eigen beslissing over aanvaarden of verwerpen. Als u de erfenis aanvaardt, bent u aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene. Ook heeft de aanvaarding mogelijk gevolgen voor uw uitkering of toeslagen.

U kunt kiezen uit drie mogelijkheden:
1. Zuiver aanvaarden: U aanvaardt de nalatenschap en bent (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) aansprakelijk voor eventuele schulden. Meer over zuiver aanvaarden

2. Beneficiair aanvaarden: U aanvaardt de nalatenschap, maar hoeft eventuele schulden niet uit eigen zak te betalen. Meer over beneficiair aanvaarden

3. Verwerpen: U krijgt niets uit de nalatenschap en bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Meer over verwerpen

De meeste erfgenamen nemen de beslissing binnen drie maanden na het overlijden. Dan weten ze ongeveer of er schulden zijn en of de bezittingen en het vermogen opwegen tegen de schulden. Eventuele schuldeisers kunnen hun geld pas na drie maanden opeisen.
Pas op: per ongeluk zuiver aanvaarden

Als u nog niet zeker weet of u zuiver wilt aanvaarden, pas dan op dat u zich niet als erfgenaam gedraagt. Bijvoorbeeld door waardevolle spullen van de overledene mee naar huis te nemen of geld op te nemen van de gezamenlijke rekening. Op het moment dat u door gedrag een erfenis (per ongeluk) aanvaardt, aanvaardt u de erfenis mét eventuele schulden.

Als u een bijstandsuitkering heeft of in de schuldsanering zit, dan moet u uw erfenis melden. Bij zorgtoeslag, een studiebeurs of huurtoeslag kan de erfenis van invloed zijn op uw toeslag of beurs. Een erfenis heeft geen gevolgen voor een pensioen en AOW-uitkering.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.


Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Duidelijk. Maar stel dat we alle nog levende ooms en tantes laten tekenen dan kunnen we op dat papiertje dus zetten welke keuze ze dus maken? Zuiver aanvaarden, beneficiair of verwerpen. De erfgenamen maken dus die keus, niet de gevolmachtigde? Moeten we met dat getekende papier naar een notaris om dat officieel te maken of kunnen we direct aan het werk? Ergens zal toch geregistreerd moet worden welke keuze is gemaakt?

Als we verwerpen wie haalt dan het huis leeg en regelt alle opzeggingen stel dat niemand daartoe bereid is?

Bedankt voor uw reactie.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag