Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,

Mijn man werkt als kok in de horeca al 14 jaar bij hetzelfde bedrijf. In die jaren heeft hij altijd iedere maand zijn werkelijk gemaakte OV kosten vergoed gekregen. Hij is 3 keer verhuisd, waarvan de laatste keer 1.5 jaar geleden en als die keren is het op dezelfde manier uitbetaald. Hij dient de reiskosten met uitdraai van de ov chipkaart in en krijgt ze bij zijn salaris onbelast vergoed. Enkele jaren geleden is het bedrijf overgenomen en nog steeds bleef dit onverminderd uitgekeerd worden. Nu kregen we vandaag een mail dat ze besloten hebben geen reiskosten meer te vergoeden, maar dat ze hem uit coulance een vaste vergoeding van 45 euro willen geven (de rwiskosten zijn normaal rond de 80 a 90 euro). Meer mogen ze niet volgens de belastingregels zeggen ze. Mijn inziens is dit laatste sowieso onzin, de afstand is 18.6 km per dag en hoe ik ook reken ik kom niet op dat bedrag. Daarnaast is het volgens mij inmiddels een verworven recht die hij heeft, ondanks dat er nooit iets is vast gelegd. Ben benieuwd naar jullie inzichten en juridische mening/onderbouwing. Alvast bedankt!

Mvgr Sharon

Er is inderdaad sprake van een verworven recht. Belastingvrij mag worden uitbetaald:
18,6 x 0,19 x 21,75 = 76,87 per maand (uitgaande van een 5-daagse werkweek). Over het meerdere moet belasting betaald worden. Een groot misverstand is dat er niet meer uitbetaald mag worden. Dat betreft alleen het belastignvrije gedeelte..

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de reactie. Geld dit maximum ook voor OV kosten of mogen die onbeperkt onbelast vergoed worden? En valt die onbeperkte vergoeding van OV kosten dan ook onder het verworven recht?


Voor aftrek OV geldt een aparte regeling. Ik verwijs u daarvoor op internet naar de informatie van de Belastingdienst of de FNV. Het verworven recht geldt ook voor die vergoeding. Aanpassing kan onder omstandigheden, maar dan wel in overleg.

Voor nadere vragen/bij problemen verwijs ik u naar een gespecialiseerd arbeidsrecht advocaat (lid sprecialisatievereniging), b.v. mij. Vaak is het eerste gesprek gratis, zoals op mijn kantoor.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag