Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemiddag. Mijn ex en ik hebben een dochtertje van 3 maanden. Nou is de relatie helaas stuk gelopen. Hij heeft haar wel erkend als zijn dochter, maar ik heb als enige het ouderlijk gezag over haar. Vanaf haar geboorte af heeft ij bijna niets voor haar betaald. Alleen maar 1 pak voeding en 3 pakken luiers. Nou hebben we afgesproken dat hij € 100.- in de maand gaat betalen en dat staat ook zwart op wit. Wat voor rechten heeft hij precies om haar te zien. We wonen vanaf de geboorte al apart en hij is niet gewend aan haar. Mag hij haar een hele dag bij zich houden? Hij vraagt daar wel om maar hij is niet in staat om de hele dag voor haar te zorgen. En wat kan ik verder doen als hij geen alimentatie wil betalen. We hebben het wel zwart op wit staan, maar tot nog toe niks van hem ontvangen. Alvast heel erg bedankt

De enige manier om in beide gevallen zekerheid en duidelijkheid te krijgen is via een procedure bij de rechter.

De rechter kan een bedrag aan alimentatie vaststellen op uw verzoek. Mocht de vader dat vastgestelde bedrag dan niet betalen, dan kunt u met de rechterlijke uitspraak het LBIO inschakelen. Het LBIO zorgt voor incasso van kinderalimentatie en legt daarvoor eventueel beslag op inkomen of vermogen van de vader. Deze incasso kan niet op basis van uw eigen document.

Vader heeft als "juridisch vader" volgens de wet ook recht op contact en omgang met zijn dochter. U (als verzorgende ouder) heeft volgens de wet ook de verplichting om hem (als niet verzorgende ouder zonder gezag) op de hoogte te houden en te informeren over uw dochter.
Uiteraard kan niet worden verwacht dat uw dochter hele dagen bij haar vader zal verblijven als zij dat nog niet gewend is. Echter ook vader kan hierover een procedure bij de rechtbank starten en de rechter verzoeken een contactregeling vast te stellen. Een standaard omgangsregeling van een weekend per twee weken wordt vaak redelijk geacht. Eventueel zal de rechter dan ook bepalen dat het contact langzaam moet worden opgebouwd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag