Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,

Mijn buren hebben ongeveer 17 jaar geleden een serre aan hun huis laten aanbouwen. Zij hebben daarvoor destijds onze (mondelinge) toestemming gevraagd. Wij hebben hiermee ingestemd, maar wel gevraagd of wij dan wel wat kleinere zaken aan deze muur mochten bevestigen. Hier zijn mijn buren (eveneens mondeling) mee akkoord gegaan, onder de voorwaarde dat wij geen al te grote schroeven zouden gebruiken. Nadat er onenigheid is ontstaan over het vervangen van een stuk gezamenlijke schutting, eiste mijn buurman plotseling dat wij een buitenkraan, een lamp en een tuinrekje van zijn muur verwijderden. Deze zaken zijn allen met kleine schroeven bevestigd en veroorzaken totaal geen schade.
Kunt u aangeven of mijn buurman, ondanks de mondelinge afspraak, in zijn recht staat?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord!

Beide afspraken zijn zijn geldig. Maar kunnen ook worden opgezegd.Uw buurman mag dus in beginsel de gegeven toestemming weer intrekken en van u verlangen dat u zijn serremuur niet langer gebruikt.
Ik weet niet wat het juridisch effect is als u op uw beurt uw toestemming intrekt. Kennelijk was deze nodig voor uw buren om de serre te mogen bouwen.Mogelijk dat dan uw buren hun serre zullen moeten aanpassen, bijvoorbeeld omdat deze deels op uw grond staat, in of tegen uw woning is aangebouwd of uitzicht geeft op uw tuin.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals u het omschrijft, heeft u uw toestemming destijds gegeven onder de voorwaarde dat u kleine zaken aan de muur mocht bevestigen en hebben uw buren daarop weer toestemming gegeven onder de voorwaarde dat er dan wel kleine schroeven gebruikt moesten worden. Als u inderdaad kleine schroeven heeft gebruikt voldeed u dus aan de voorwaarde van uw buurman en mocht u kleine zaken aan de muur bevestigen. Nu uw buurman zijn toestemming desondanks intrekt, lijkt het mij logisch dat nu niet meer aan uw voorwaarde van destijds wordt voldaan en dat daarmee alsnog uw toestemming vervalt. Ik raad u aan dit aan uw buurman mee te delen en hem de keuze te laten: alle afspraken gestand doen, of concluderen dat uw toestemming voor de bouw van de serre alsnog is komen te vervallen. In dat laatste geval heeft hij een probleem, dus ik neem aan dat hij u weer toestemming zal geven kleine zaken aan de serremuur te bevestigen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag