Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedemiddag,

Mijn baas wil onze lease-contracten opzeggen per einde van het lease-contract. Men geeft aan dat daar juridische onderbouwing voor is wanneer men een overgangsregeling afspreekt met de werknemer.
In het document met Aanvullende arbeidsvoorwaarden staat dat deze aanvullende arbeidsvoorwaarden een onlosmakelijk onderdeel vormen van de arbeidsovereenkomst en dat ze gelden voor onbepaalde tijd..
Wij als werknemers zijn hier niet blij mee!

Hoe sterk staan wij in ons recht ?
Alvast bedankt voor de reacties!

Uw werkgever kan slechts een beroep doen op een schriftelijk beding dat hem de bevoegdheid geeft een in de arbeidsovereenkomst voorkomende arbeidsvoorwaarde te wijzigen, indien hij bij de wijziging een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van u als werknemer dat door de wijzing zou worden geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.
Ook al staat er in de aanvullende arbeidsvoorwaarden dat de lease-auto een onlosmakelijk onderdeel vormt van de arbeidsovereenkomst en dat dit geldt voor onbepaalde tijd, indien er een schriftelijk beding bestaat en dat de wijziging een zodanig zwaarwichtig belang betreft, dan nog kan de werkgever de lease-contracten opzeggen.

Beoordeel dit antwoord:

Ten eerste is het voor het bepalen van uw rechten en plichten - onder meer - van belang wat er over wijzigen van functie/voorwaarden/werktijden/locatie e.d. in uw arbeidsovereenkomst/reglement/cao staat.
Het algemene uitgangspunt is dat een werkgever zoiets niet mag wijzigen zonder voorafgaande toestemming van de werknemer.
Er zijn echter uitzonderingen:
1. Is een eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen, dan heeft de werkgever geen voorafgaande toestemming nodig van de werknemer om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Tenminste:
•Het wijzigingsbeding dient schriftelijk te zijn overeengekomen. Het beding kan staan in de arbeidsovereenkomst, de CAO of een personeelsgids die van toepassing is verklaard.
•De werkgever dient een zwaarwichtig belang te hebben bij de wijziging, bijvoorbeeld om een mogelijk faillissement of ontslagen af te wenden. En dit werkgeversbelang dient zwaarder te wegen dan het belang van de werknemer, zodat het belang van de werknemer dient te wijken.
2. Indien geen eenzijdig wijzigingsbeding is vastgelegd, zijn er echter ook nog wel mogelijkheden voor de werkgever.
Uit de rechtspraak blijkt wel van strikte voorwaarden:
•Er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, welke voldoende aanleiding vormen voor het doen van een voorstel om de voorwaarden te wijzigen;
•Het voorstel moet redelijk zijn, gezien alle omstandigheden van het geval.
•Van de werknemer kan in alle redelijkheid gevergd worden, dat hij het voorstel aanvaardt.
Of de wijziging redelijk is, hangt onder meer af van:
• De aard van de gewijzigde omstandigheden. Een rechter zal een voorstel sneller redelijk achten, indien werkgever kan aantonen dat er in het bedrijf sprake is van zware bedrijfseconomische problemen. Een voorbeeld is aanbieden van een lagere functie om het ontslag van de werknemer te voorkomen.
• De aard en ingrijpendheid van de wijziging. Zo kan het wijzigen van de functie aanzienlijk ingrijpender zijn dan het afschaffen van een bonus.
• Het belang van de werkgever. Grote financiële problemen kunnen een gerechtvaardigd belang vormen, verhoging van de winst niet.
• Het belang van de werknemer bij niet-wijzigen. Bij overplaatsing kan bijvoorbeeld een rol spelen dat wegens persoonlijke omstandigheden de werknemer niet ver kan reizen. Of er is sprake van zorgtaken.
• Is er een redelijke afbouwregeling mogelijk?
• Kijk er ook naar of er een CAO van toepassing is (daarvan mag niet worden afgeweken), of dat een eventuele OR geraadpleegd moet worden.
• En is de wijziging collectief of individueel?

Een compensatie / afbouwregeling is in dit geval wel op zijn plaats.

Het is het beste om met een arbeidsrechtjurist te overleggen over uw specifieke situatie en omstandigheden en voor u te laten onderhandelen. Arbeidsrecht is mijn specialisatie en ik help u hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag