Wonen, Buren
Particulier
Is er een wettelijke minimale breedte voor de aanvraag van een oprit naast mijn woning ?
Ik heb 1.50 mtr eigen grond maar volgens de medewerker van gemeente Gilze en Rijen is dit te weinig ruimte voor een inrit ?
De meeste bouwverordeningen verlangen een breedte van 4,50 meter voor erftoegangswegen. Als bij u alleen sprake is van een inrit en niet van een erftoegangsweg, speelt daarnaast nog een rol dat de inrit veilig moet kunnen worden gebruikt van en naar de openenbare weg. Ik kan mij voorstellen dat de afdeling Infra van de gemeente de veiligheid (en bruikbaarheid) van de inrit onvoldoende gewaarborgd acht als de inrit slechts 1,50 meter breed is. Laten we eerlijk zijn: er zijn bijna geen auto's meer van rond de 1,50 meter breed.
Reactie van de vraagsteller
Goedemorgen,
Ik heb geen auto waar ik mee achterom wil maar wel een motor en aanhanger !
Het feit is dat men de straat wil gaan herinrichten en ik een beukenhaag en boom voor mijn "inrit" ga krijgen.
Dus mijn vraag is kan men de aanvraag weigeren vanwege een minimale breedte ?
Ik zie dat er veel meer speelt dan in eerste instantie uit de vraag bleek. Het is voor mij lastig om de vraag te beantwoorden, omdat het antwoord afhankelijk is van de situatie. U kunt via de bijgevoegde hyperlink kennis nemen van het gemeentelijke inrittenbeleid. U kunt dan nagaan welke regels op uw geval van toepassing zijn, en of de gemeente de juiste regels toepast. Mocht u daarbij nog hulp nodig hebben, dan hoor ik dat graag van u.
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Gilze%20en%20Rijen/17838.html
In aanvulling op het antwoord van de heer Van Binsbergen: een "inrit" of "uitweg" is eigenlijk van toepassing op auto's en grotere voertuigen. De rechtspraak erkent geen uitweg of inrit voor kliko, kinderwagen, motor of zoiets. Die kunt u namelijk gemakkelijk de stoep opnemen en daar is bijvoorbeeld geen verlaagde stoeprand of andere voorziening voor nodig. Voor dit soort kleiner gebruik is een achterom of iets dergelijks gebruikelijk en hoeft de gemeente als wegbeheerder geen technische maatregelen te nemen. Ook kunt u met motor of kliko of zo gemakkelijk een boom of beukenhaag passeren en een veel kortere draai maken.