Stel vraag

Particulier


Goedemiddag,

Ik heb een vraag en ik kom er niet helemaal uit, vandaar dat ik u een e-mail stuur in de hoop dat u het antwoord weet.
Het gaat om de bevoegdheid van de rechter i.v.m. een zaak in het buitenland. Een rechtspersoon in Nederland heeft een rechtspersoon in het buitenland gedagvaard o.g.v. een onrechtmatige daad. De buitenlandse rechtpersoon is gedagvaard om voor de rechtbank in Breda te verschijnen, maar de rechter in Breda verklaard dat hij onbevoegd is voor deze zaak. Er is sprake van een forumkeuze beding, maar omdat het hier een onrechtmatige daad betreft is het naar mijn inziens zo dat
de rechter van de plaats waar het schade toebrengende feit zich heeft voorgedaan of zich kan voordoen bevoegd, dit blijkt uit art. 5 sub 3 EEX-Vo. De plaats van het schade toebrengend feit is hier uitgangspunt. En hier geldt het Kalimijnen arrest.
Tot dusver denk ik dat het verhaal klopt.

Echter is mijn vraag, nu de rechter zich onbevoegd heeft verklaard, of ik nu enkel met het stellen dat er een onrechtmatige daad is de rechter erop kan wijzen dat hij wel degelijk bevoegd is en de zaak moet behandelen. Of moet ik hier nog meer aandragen. Moet ik bijvoorbeeld al iets bewijzen? Of is er een grond waarop de rechter gewoon verplicht is kennis te nemen van de zaak? Hierbij zat ik zelf aan artikel 112 van de Grondwet te denken, maar ik weet niet of ik dan in de goede richting zit. Want naar mijn inziens is hij gewoon bevoegd, alleen nu moet ik het nog zover zien te krijgen dat hij de zaak dus gaat behandelen maar ik weet niet of hier een bepaalde grondslag voor is.

Ik hoop dat u mij hierin verder kunt helpen.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Geachte vragensteller,

Mijns inziens moet er onderscheid worden gemaakt tussen nationale regelingen die de competentie van de rechterlijke macht bepalen enerzijds en internationale rechtsmachtverdeling anderzijds.
Uit artikel 112 van de Grondwet volgt inderdaad dat de bevoegdheid van de burgerlijke rechter afhankelijk is van het recht waarin de eisende partij vraagt te worden beschermd. Dit is de zogenaamde objectum litis-leer.
De vraag of in internationaal verband de rechtbank Breda bevoegd is, wordt echter niet bestreken door artikel 112 Grondwet, maar door de EEX-Verordening en het commune internationale bevoegdheidsrecht. Wanneer de rechtbank zich dus op grond van het internationale bevoegdheidsrecht onbevoegd verklaard, kan daaraan geen verandering worden gebracht met een beroep op artikel 112 Grondwet.

Ik hoop dat ik uw vraag hiermee voldoende heb beantwoord.

Vriendelijk groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag