Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goedemiddag, een vriendin van mij is bezig met de naturalisatieprocedure (ze is van oorsprong Roemeense) en wil nu tijdelijk gaan werken in Duitsland (voor 1-3 jaar). Ze zou dan tijdens de werkweek in Duitsland verblijven, en in het weekend en in vakanties thuis zijn in Nederland. Brengt dit het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit in gevaar? Kan ze zich in Duitsland bij de gemeente inschrijven op haar adres daar? Ze wil in ieder geval in Nederland ingeschreven blijven, en zal zoals gezegd ook zeer regelmatig in Nederland zijn. Hartelijk dank!

Om Nederlanderschap te verkrijgen, dient uw vriendin haar hoofdverblijf in Nederland te hebben. Hoofdverblijf is daar waar iemand zijn feitelijke woonstede heeft; m.a.w. zijn woonplaats of werkelijk verblijf. Aangezien ze van plan is om vijf dagen en dat voor een periode van 1-3 jaar in Duitsland te verblijven, is wel denkbaar dat ze geacht wordt haar hoofdverblijf niet in Nederland, maar Duitsland te hebben. De weekenden en vakanties in Nederland doorbrengen, is dan niet voldoende. Ook kan ze zich beter niet in Duitsland bij de GBA inschrijven, omdat dat van Duitsland haar hoofdverblijf maakt (zie LJN: AB3050, Raad van State , 200001912/1). Bovendien heeft de Raad van State ooit geoordeeld dat men niet in en buiten Nederland zijn hoofdverblijf kan hebben: het is of het ene of het andere.

Beoordeel dit antwoord:

Ik sluit mij aan bij het antwoord van Kiyan Rezaie.

Tijdens de naturalisatieprocedure dient uw vriendin te verblijven in Nederland. Indien ze werkt aan de Nederlandse grens is het eventueel wel mogelijk om als grensarbeider in Duitsland te werken, maar dan mag ze niet 5 dagen in Duitsland verblijven, maar iedere keer terugreizen naar Nederland. Aangezien u aangeeft dat zij 5 dagen in Duitsland wilt verblijven, vermoed ik dat de afstand te ver is om op en neer te reizen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag