Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goededag,

Wij wonen al een aantal jaren met 4 vrouwen in een studentenhuis (twee wonen hier al 5 jaar en de overige twee respectievelijk 3 en 2 jaar) op een eerste verdieping. We delen de douche, toilet, keuken en een leegstaande kamer die wordt gebruikt als was/drooghok i.v.m. gebrek aan ruimte (er is geen woonkamer/balkon/tuin). Wanneer een huurder vertrok mochten bewoners de nieuwe huurder kiezen onder de voorwaarden van de huisbaas dat het een Nederlandse vrouwelijke student (geen international/exchange) moest zijn. Begin augustus 2020 is onze huisbaas veranderd (het plan was dat de overdracht vanaf oktober 2020 zou zijn, en als huurders werden wij pas begin augustus op de hoogte dat de overdracht begin augustus zou zijn i.p.v. oktober).

De nieuwe huisbaas en zijn compagnon hadden renovatieplannen die op 7 september al moesten beginnen. Hier zijn wij niet mee akkoord gegaan vanwege o.a. een voor ons -niet te betalen- verdubbeling van de huur (zonder huursubsidie mogelijkheden) en hebben hen meerdere malen verwezen naar onze rechten als huurders.

Doordat de renovatie dus niet doorgaat willen zij de leegstaande 5e kamer verhuren (de eerder benoemde waskamer). Hoewel wij de verhuur van deze kamer in alle waarschijnlijkheid niet kunnen tegenhouden zijn wij benieuwd of wij inspraak hebben op de nieuwe huurder. Het coöperatiebeding is echter niet opgenomen in onze huurovereenkomsten, maar kan dit mogelijk wel blijken uit de bestendige gebruikelijke gedragslijn?

We hebben bij de verhuurder en zijn compagnon aangegeven dat de blijvende bewoners in alle voorgaande jaren de nieuwe huurders mochten kiezen en kregen vervolgens het antwoord dat onder het mom van “extra hoge kosten doordat de renovatieplannen niet geaccepteerd zijn” er nu mogelijk een oudere niet-Nederlands sprekende man in de lege kamer komt. Een gemengd huis met een mede mannelijke student rond onze leeftijd (25 jaar) vinden wij nog te behappen als studentenhuis zijnde, maar hier voelen wij ons, zacht gezegd, niet helemaal veilig bij. Kunnen wij dit tegen gaan of hier een beroep op doen?

Dat is gewoon terug pesterij. Ja uit de bestendige lijn wordt een afspraak / beding duidelijk die ook geldt en onderdeel uitmaakt van de huurovereenkomst, maar hoever wil u hiermee gaan , want ik denk dat ze het gewoon doorzetten. Ik vraag me we af of zij van de gemeente het recht hebben om deze kamer te verhuren. Dat zou een goede kaart zijn om te spelen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag