Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goededag. Ik ben van plan te gaan trouwen in Jordanie (dus volgens Jordaanse wet). Wat ik begrijp is dat je een buitenlandse huwelijksakte om kunt laten zetten in een Nederlandse huwelijksakte. Volgens de Jordaanse wet, zouden bij een scheiding de kinderen automatisch naar de vader gaan. Ik vraag me af hoe dit zit wanneer we de buitenlandse huwelijksakte omgezet hebben naar een Nederlandse. Kan ik mij als vrouw dan op de Nederlandse wet beroepen bij scheiding (ook omdat de kinderen Nederlandse nationaliteit zouden hebben) of heb ik zo goed als geen rechten dan? Of hangt dit ervan af of ik nog in Jordanie woon, dan wel in Europa/ Nederland?
Nou gaan we er natuurlijk niet vanuit bij het huwelijk dat we gaan scheiden ^_^ , maar graag zou ik hier duidelijkheid in willen hebben. Dank u vriendelijk

Het is niet zozeer het om laten zetten van het huwelijk, maar het huwelijk moet in Nederland wel erkend kunnen worden. In beginsel wordt een in het buitenland gesloten huwelijk in Nederland erkend, tenzij deze erkenning "kennelijk onverenigbaar is" met de Nederlandse openbare orde (denk bijvoorbeeld aan polygame huwelijken, huwelijken met minderjarigen van zeer jonge leeftijd, etc.). Aangifte van een in het buitenland gesloten huwelijk doet u bij de gemeente.


De wetgeving ten aanzien van welk recht van toepassing is, is redelijk overzichtelijk. Als u beiden in Nederland woont (of, stel uw partner gaat terug en u blijft hier wonen - en zo zijn er nog een paar gronden), kunt u de Nederlandse rechter vragen om de echtscheiding uit te spreken. Uitgangspunt is dan dat Nederlands recht van toepassing is. Hierop zijn twee uitzonderingen, namelijk als u samen kiest voor de toepassing van ander (bijvoorbeeld Jordaans) recht, of als één van u kiest voor de toepassing van ander recht en de ander dat niet weerspreekt. In deze situaties is dan wel vereist dat u kiest voor een recht waarvan u ook beiden de nationaliteit bezit. Als u enkel de Nederlandse nationaliteit hebt, en de Nederlandse rechter is bevoegd om over het verzoek te oordelen (op de gronden die ik hiervoor noemde), is dus Nederlands recht van toepassing (artikel 10:56 e.v. van het Burgerlijk Wetboek).

De situatie voor als u in andere landen, bijvoorbeeld Jordanië, woont, is een heel stuk gecompliceerder. Ik ken het Jordaanse recht niet, dus kan u daar helaas geen antwoord op geven.

Rest mij u natuurlijk alle geluk toe te wensen met uw aanstaande huwelijk!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag