Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goede middag,

Ik stel deze vraag voor mijn moeder, die onlangs 65 is geworden. Vanwege het feit dat de AOW tegenwoordig pas een maand later wordt uitgekeerd, wilde zij tot 14 juli blijven werken. Echter, nu blijkt dat zij nog voldoende vakantieuren heeft, en de laatste maand dus ook thuis kan blijven.

Nu krijgt zij een verklaring van haar werkgever: Ontslag op eigen verzoek. Zij moet deze verklaring ondertekenen, aangeven wat de reden is, maar het feit dat zij de pensioengerechtigde leeftijd heeft behaald en daarom stopt met werken staat nergens aangegeven. Er staat nadrukkelijk in de brief dat zij het 'Ontslag op eigen verzoek' ondertekent met de wetenschap welke gevolgen dit ontslagverzoek voor haar heeft.

Mij klinkt een verzoek tot ontslag toch iets anders in de oren dan het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd en het daarom stoppen met werken, ik vraag mij dus af of zij deze verklaring zonder achterliggende of nare gevolgen kan ondertekenen.

Zijn er zaken waar zij alert op moet zijn of kan zij deze verklaring zonder gevolgen voor eventuele rechten ondertekenen?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Waarschijnlijk gaat de werkgever er van uit dat de arbeidsovereenkomst niet automatisch eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Daarom wordt het dan een ontslag op eigen verzoek. Belangrijk is dat de goede einddatum in de verklaring staat dus de dag waarop de AOW begint.

Beoordeel dit antwoord:

Het ondertekenen van een dergelijke overeenkomst, waarbij de werknemer aangeeft dat het ontslag op haar verzoek heeft plaatsgevonden(en niet op verzoek van de werkgever), kan gevolgen hebben voor de werknemer als deze een uitkering wil aanvragen. Immers iemand die zelf ontslag neemt heeft bijvoorbeeld geen recht op een WW-uitkering. Dit zal in het geval van uw moeder niet het geval zijn aangezien zij met pensioen gaat. Het is nu wel zaak dat de datum van beƫindiging van de arbeidsovereenkomst en de ingangsdatum van de AOW op elkaar aansluiten, zodat er geen financieel gat ontstaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag