Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Gister vervelende ontdekking gedaan in onze recent aangekochte woning (passage ca 2 weken geleden). We zijn er achter gekomen dat de pvc-leidingen naar de stopcontacten ontbreken in een verbouwd deel van de woning. De stroomdraden (ja, die blauwe en bruine/zwarte) lopen direct over de muur. De draden zijn opgenomen in het stucwerk. Niet/ nauwelijks zichtbaar met het blote oog. We hebben de woning bouwtechnisch laten keuren voorafgaand aan de koop.

Geachte vraagsteller.
Hieronder geef ik u algemene informatie over verborgen gebreken omdat uw mogelijkheden van een aantal mij onbekende factoren afhangen. Voor een advies op maat kunt u rechtstreeks contact opnemen. Verborgen gebreken zijn gebreken die pas na de levering aan het licht komen. Bepalend is eerst hetgeen in de koopovereenkomst tussen koper en verkoper werd overeengekomen. Als er een garantiebepaling in de overeenkomst is opgenomen, is de verkoper aansprakelijk voor alle verborgen gebreken, mits daarvan gezegd kan worden dat deze het normale gebruik als woonhuis in de weg staan. Indien er geen garantiebepaling is opgenomen in de koopovereenkomst, geldt nog wel de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW. Op grond daarvan moet de woning aan de overeenkomst beantwoorden: indien de zaak niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn beantwoordt hij niet aan de overeenkomst. Een koper mag verwachten dat de woning de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien. Verder kan er een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst zijn opgenomen die de rechten van de koper beperkt. De verkoper van een woning is verplicht gebreken aan de woning te melden die het normaal gebruik van de woning in de weg staan, zodat de koper met de gebreken rekening kan houden bij het nemen van zijn koopbeslissing. Dit wordt de mededelingsverplichting van de verkoper genoemd. Daartegenover staat de onderzoeksplicht van de koper. De koper is immers ook verplicht zich actief op de hoogte te stellen van de staat van de woning. Te denken valt bijvoorbeeld aan het inschakelen van een deskundige inzake het opstellen van een bouwkundig rapport. Indien een verborgen gebrek aanwezig is (zie de eisen hierboven), kan de koper de verkoper op grond van artikel 7:17 BW aansprakelijk stellen voor de kosten die deze moet maken om de verborgen gebreken te verhelpen. De verkoper is voor deze kosten aansprakelijk indien vaststaat dat hij op de hoogte was of behoorde te zijn en de koper vervolgens niet heeft ingelicht over het bestaan hiervan. Bovendien is de verkoper slechts aansprakelijk indien het verborgen gebrek een normaal gebruik van de woning in de weg staat. Verder moet melding bij de wederpartij tijdig geschieden. In de rechtspraak gaat men uit van maximaal twee maanden na ontdekking. Tenslotte dient ook bepaald te worden of de koper heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Immers, indien de koper het verborgen gebrek had kunnen opmerken bij de bezichtiging van de woning, is er geen sprake meer van een verborgen gebrek.

Beoordeel dit antwoord:

Indien de koopovereenkomst is vastgelegd in een model-NVM-contract geldt het volgende. De koper aanvaardt de woning met alle verborgen en zichtbare gebreken (artikel 5.1). De verkoper garandeert echter dat de woning geschikt is voor normaal gebruik (artikel 5.3). Dat laatste betekent dat als er sprake is van een gebrek dat ertoe leidt dat de woning feitelijk niet normaal kan worden gebruikt, de verkoper aansprakelijk is. Ik heb de indruk dat het door u geconstateerde gebrek niet direct in de weg staat aan het normaal gebruik van de woning, maar wel gevolgen heeft voor de veiligheid.

De wijze waarop elektrische installaties moeten worden aangelegd is onder meer vastgelegd in het Bouwbesluit. Uit de rechtspraak vloeit voort dat als een verkochte woning niet aan het Bouwbesluit voldoet, de verkoper daarvoor in principe aansprakelijk is. Daarvoor is mede van belang dat een woningeigenaar verplicht is de woning in overeenstemming te houden met de regels van het Bouwbesluit.

Mocht het op grond van het Bouwbesluit noodzakelijk zijn om de leidingen te vervangen, dan kunt u m.i. de verkoper hiervoor dus aansprakelijk stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Rudolf,

Hoe kom ik erachter of het conform het bouwbesluit noodzakelijk is om leidingen aan te leggen?


Ik adviseer u dat na te vragen bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente waar u woont. Die zijn goed bekend met alle technische eisen die het Bouwbesluit aan woningen stelt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag