Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Gezamenlijke hemelwaterafvoer buren

Mijn buren en wij hebben een gezamenlijke hemelwaterafvoer, welke helaas via onze kruipruimte naar het hoofdriool gaat.
De regenpijp staat precies op de erfgrens en is aan de kant van de buren onder de grond afgedopt omdat het dus via een T-stuk naar onze kruipruimte gaat. Deze hemelwaterafvoer is voor beide hellende daken alsmede onze gezamenlijke grote platte daken (woonkamers zijn standaard uitgebouwd t.o.v. de bovenverdieping) en tevens voor het platte dak van onze garage.
Deze situatie is al vanaf de oplevering van de koopwoningen 25 jaar geleden.
De buren willen nu het regenwater, welke in hun totaal bestrate tuin komt, middels een goot aansluiten op het aan hun kant afgedopte deel van de regenpijp, zodat al het overtollige hemelwater via onze kruipruimte afgevoerd wordt naar het hoofdriool.
Wij willen dit niet toestaan omdat deze afvoer bij normaal gebruik al eens is afgebroken, en wij bang zijn dat er zand en/of bladeren in deze afvoerbuis terecht komen met alle ellende van dien.
De vraag is, kunnen wij dit dus juridisch gezien weigeren. Moeten wij wel/niet toestaan dat er veranderingen worden aangebracht in deze gezamenlijke hemelwaterafvoer.
Bij voorbaat heel hartelijk dank voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet,

U hoeft dat waarschijnlijk niet toe te staan.
De bestaande situatie betreft een erfdienstbaarheid voor de afvoer van het regenwater dat op hun daken terecht komt via uw aansluiting op het riool.
Als de erfdienstbaarheid schriftelijk is vastgelegd (dan staat deze in de eigendomsakte) dan is de tekst van deze erfdienstbaarheid bepalend.
Als er niets over is vastgelegd dan is de erfdienstbaarheid zoals die thans bestaat door verjaring ontstaan en kan deze niet zomaar door de buren uitgebreid worden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag