Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Gezamenlijk regenpijp van dakgoot buren weghalen?

De buurvrouw en wij hebben 1 gezamenlijk hemelwaterafvoer die aan mijn zijde van de erfgrens loopt, (zowel voor als achter) vanaf het zolderdak op onze aanbouw, en vervolgens via ons riool onder het huis door naar de gemeente riool loopt. (geen enkel probleem hier over).

we wonen in een rijtjeshuis, met een rij van 8 woningen, waar op vervolgens 4 regenwater afvoeren zijn aangesloten op de dakgoot. Dus 2 woningen op 1 regenpijp die bij 1 iemand langs de erfgrens omlaag komt, en vervolgens onder huis huis op het riool van die bewoner wordt afgevoerd. Ik heb dus ook de afvoer van het regen water van mijn buurvrouw. (ook dit is voor mij geen enkel probleem)

Echter nu hebben wij een vergunning voor een opbouw op onze aanbouw aan de achterzijde (hier is echter nooit met de oude regenpijp rekening gehouden) tot aan de zolder, (zowel door de gemeente bij de vergunning, als door ons bij het indienen van de tekeningen)
Door deze opbouw verdwijnt onze dakgoot van het zolder dak. En daardoor ook de aansluiting van de dakgoot op de hemelwaterafvoer naar beneden naar het riool. Onze nieuwe dakgoot van de aanbouw boven kom dus een stuk lager te liggen, beneden verdieping.

De dakgoot die aan het dak zit van het hele rijtje van 8 woningen, wordt dan op de erfafscheiding doorgehaald en netjes dicht gezet zodat er geen water uit het einde van de dakgoot kan lopen, alle kanten op en zo maar naar beneden klettert.

Echter heb ik aan de buurvrouw voorgesteld om dan aan haar kant van de erfafscheiding een nieuwe hemelwaterafvoer te plaatsen met een regenpijp geheel naar beneden tot in de grond, zodat haar regenwater van haar eigen dak niet door de dakgoot hoeft naar de regen pijpafvoer van 2 huizen verder.

Ik wil dus voor haar een hemelwater afvoer plaatsen aan haar zijde van de erfgrens langs haar muur om dit vervolgens een stukje onder haar terras door (2.50cm) langs de fundering van onze uitbouw weer naar mijn zijde van de erfgrens te brengen om het daar dan weer op het riool aansluiting.
Zodat haar eigen hemelwater van haar eigen dak netjes snel weg kan lopen. (onze eigen hemelwater van onze eigen gehele dak, daar hebben we bij de nieuwe situatie een eigen aparte afvoer voor, dus de buurvrouw heeft geen last van ons hemelwater van ons dak.

Echter geeft de buurvrouw aan dat zijn geen pijp langs haar muur wil hebben. (terwijl alle kosten door ons worden gedragen van deze nieuwe regenwaterafvoer)

De andere oplossing zou dan zijn, dat wij de dakgoot op de erfgrens door halen en dicht zetten zodat het water niet naar beneden klettert, maar vervolgens pas door de gehele dakgoot bij de regenpijp van 2 huizen verder afgevoerd wordt, met het risico, dat er dan 3 huizendaken op 1 regenpijp afvoer zitten en deze afvoer mogelijk de hoeveelheid water van 3 huizen niet aan kan.

Kan de buurvrouw eisen dat de dakgoot niet wordt dicht gezet? of dat het water na doorhalen van de dakgoot toch via ons nieuwe dak MOET afgewaterd worden?
Kan zij de nieuwe regenpijp afvoer die wij willen betalen en verzorgen Tegenhouden?
Moet zij juridische niet voor haar eigen hemelwater afvoer zorgen?
Kan ze eisen dat haar dakgoot water door ons afgevoerd moet worden, en of zelfs de verbouwing tegenhouden?

Of zijn er nog andere zaken wat zij kan doen waardoor onze verbouwing in gevaar zou komen (alleen maar door de dakgoot en regenpijp, de verbouwing voldoet verder aan de geheel vergunning.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag