Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Gewelddadige huisgenoot uit huis zetten?

Ik woon in een gedeelde woning met in totaal 3 mensen (2 huisgenoten en ik zelf) die we huren via een woningcoöperatie (die de huur regelt voor een huisbaas). Sinds augustus 2023 is er een nieuwe huisgenoot komen wonen die meerdere keren agressief is geweest toen hij zwaar onder invloed was naar zowel mij als twee van mijn buren, echter heeft niemand nog de politie gebeld of formeel een klacht ingediend bij de woningcoöperatie. Deze nieuwe bewoner staat nog niet op het contract met ons omdat we nog geen tijd hebben gehad om het contract aan te passen (het contract staat op gedeelde naam van mij, mijn andere huisgenoot en mijn oud-huisgenoot die in augustus is verhuisd). Is er een mogelijkheid om de bewoner uit huis te krijgen, bijvoorbeeld door een formele klacht in te dienen bij de woningcoöperatie en is het dan juridisch handiger om hem eerst op het contract te laten bijschrijven of om dat niet te doen en hem eventueel mondeling 1 maand termijn te geven om een andere woning te zoeken?

Het is een gecompliceerde situatie. Voordat ik advies geef, is het belangrijk om te benadrukken dat ik geen advocaat ben, maar ik zal op basis van algemene kennis wat richtlijnen geven over welke stappen je in deze situatie mogelijk zou kunnen nemen.

1. **Politie inschakelen bij geweld:** Als er sprake is van fysiek geweld, is het ten zeerste aanbevolen om de politie te bellen. Tevens kan het zeer nuttig zijn om een verslag hiervan op te maken. Dit kan dienen als bewijsmateriaal wanneer je besluit om verdere juridische stappen te ondernemen.

2. **Klacht indienen bij de woningcoöperatie:** In deze situatie zou je een formele klacht kunnen indienen bij de woningcoöperatie over het gedrag van de huisgenoot. Het is nuttig om specifieke incidenten te documenteren (data, tijd, wat er gebeurde) en, indien mogelijk, getuigenverklaringen van bijvoorbeeld je buren erbij te voegen.

3. **Contractueel aspect:** Gezien het feit dat de gewelddadige huisgenoot nog niet op het huurcontract staat, kan het in je voordeel werken. Omdat hij dan waarschijnlijk juridisch gezien als onderhuurder wordt beschouwd, betekent dit dat je mogelijk meer rechten hebt om hem te vragen te vertrekken. Het is niet aan te raden om hem op dit moment aan het huurcontract toe te voegen.

4. **Hulp zoeken bij een advocaat:** Hoewel ik je enige algemene stappen kan geven, zou het enorm nuttig zijn om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat of een juridisch adviseur naar deze specifieke situatie te kijken. Zij zullen je precieze en accurate adviezen kunnen geven.

5. **Mondele opzegging:** Het zou mogelijk kunnen zijn om de gewelddadige huisgenoot mondeling een termijn van één maand te geven, afhankelijk van wat er mondeling of schriftelijk is afgesproken op gebied van onderhuur. Desondanks zou het voor de zekerheid raadzaam zijn om dit ook schriftelijk te doen.

Nogmaals, dit is algemeen advies en de exacte juridische stappen zouden kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Het is daarom aan te raden om professioneel juridisch advies in te winnen in deze situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag