Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Gevolgen hertrouwen voor kinderalimentatie?

Ik ben vorig jaar gescheiden en mijn ex-vrouw heeft mij gisteren verteld dat ze gaat hertrouwen (datum nog niet bekend).
Nu betaal ik ongeveer 3/4 van de kinderalimentatie op de kinderrekening en ze krijgt de gehele kinderbijslag op haar rekening gestort.
Ik ben benieuwd wat het hertrouwen voor gevolgen heeft qua alimentatie en kinderbijslag.

Wanneer uw ex-vrouw hertrouwt, krijgt ze een nieuwe partner die mogelijk bijdraagt aan de kosten van het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Dit kan betekenen dat de behoefte van de kinderen verandert en dat er minder kinderalimentatie nodig is.

Uw ex-vrouw en u moeten eerst in onderling overleg de nieuwe situatie bespreken en afspraken maken over eventuele aanpassingen van de kinderalimentatie. Dit kan bijvoorbeeld via een mediator of via de rechter.

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt, kunt u als betalende ouder een verzoek tot wijziging van de kinderalimentatie indienen bij de rechtbank. Hierbij zal de rechter kijken naar de nieuwe situatie, waaronder het inkomen en de draagkracht van uw ex-vrouw en haar nieuwe partner.

Wat betreft de kinderbijslag zal er in principe niets veranderen. De kinderbijslag wordt namelijk betaald aan de ouder bij wie de kinderen staan ingeschreven. In uw geval lijkt dat uw ex-vrouw te zijn.

Ik raad u aan om in gesprek te gaan met uw ex-vrouw over haar voornemen om te hertrouwen en samen te bespreken wat dit betekent voor de kinderalimentatie. Als u er samen niet uitkomt, kunt u een advocaat inschakelen om u te helpen bij het indienen van een verzoek tot wijziging van de kinderalimentatie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag