Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Gevolgen concurrentie beding?
Nu wil het bedrijf mij verbieden om met elk merk te werken die sieraden verkoopt, je snapt vast dat ik het daar absoluut niet mee eens ben en dat dit heel veel invloed heeft op mij en mijn bedrijf.
In mijn vast contract staat een concurrentiebeding en deze is vrij goed dicht getimmerd. Het lijkt erop alsof ik alleen nog maar (bij wijze van) vrachtwagenchauffeur mag worden. ðŸ¤
Echter heb ik zelf onderzoek gedaan en daaruit heb ik vernomen dat het bedrijf duidelijk moet vermelden wat concurrenten zijn en met argumenten. In dit contract staat daar niks over in, alleen over de cijfers, klanten en andere insides die ik als fotograaf überhaupt nooit weet.
Lang verhaal kort; aanstaande maandag heb ik een gesprek met HR waarin ze dit wil bespreken. Ik wil hier goed voorbereid op in gaan en het concurrentiebeding het liefst laten vervallen of in ieder geval laten verkorten. Ik ben dus op zoek naar advies over hoe ik dit het beste kan aanpakken en waar mijn kansen nog liggen. Ik ben namelijk ook maar gewoon een fotograaf en heb zeker geen invloed op de rest van het bedrijf.
Side note: Het afgelopen jaar zijn er meerdere directe collega's gestopt en ook aan de slag gegaan bij gelijkwaardige bedrijven, in dienst of als freelance. Iemand is zelfs een winkel begonnen met kleding en sieraden. Zij hadden hetzelfde vaste contract als ik en bij hen is er nooit iets mee gedaan. Het is nu dus meer een geval van misgunnen en ze zijn een beetje op hun teentjes getrapt. Ze wilde mij trouwens wel blijven boeken als freelancer, want ze waren "zo" tevreden over mij.
Dit staat in het contract:
Artikel 12: Non-concurrentiebeding
12.1 Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van M. is het niet toegestaan een onderneming, een
dienstverband elders of een activiteit te hebben, in welke hoedanigheid dan ook, welke gelijk, gelijksoortig of
aanverwant is aan die van M. en/of aan haar verbonden vennootschappen. Dit geldt zowel
gedurende de dienstbetrekking als gedurende één jaar na het einde daarvan.
12.2 Het in lid 1 van dit artikel opgenomen beding is wat M. betreft vanwege zwaarwegende
bedrijfsbelangen noodzakelijk, aangezien je uit hoofde van de overeengekomen functie toegang krijgt tot
informatie van M. en aan M. gelieerde ondernemingen over:
- de huidige en toekomstige positionering van M. in de markt;
- producten en productontwikkeling;
- winstmarges, omzet, kosten en/of overig financiële kengetallen;
- bestaande en mogelijke toekomstige klanten en overige relaties (waaronder leads en prospects);
- de wijze waarop M. zich ten opzichte van concurrenten wil onderscheiden;
................................................
Artikel 15: Boete
15.1 Bij iedere overtreding van:
- artikel 9: Nevenactiviteiten;
- artikel 10: Geheimhouding;
- artikel 11: Non-concurrentiebeding;
- artikel 12: Relatiebeding;
- artikel 13: Intellectueel eigendomsrechten;
krijg je, voor zover nodig in afwijking van het bepaalde in artikel 7:650 lid 3, 4 en 5 Burgerlijk Wetboek, per
overtreding een onmiddellijk opeisbare boete ten behoeve van M. Deze boete bedraagt per
overtreding telkens € 10.000,- ineens, te vermeerderen met een bedrag van €1.000,- per dag voor iedere dag
(of een deel daarvan) dat de overtreding voortduurt, zonder dat voorafgaande sommatie of ingebrekestelling is
vereist. Daarnaast heeft M. het recht om volledige schadevergoeding te vorderen in plaats van een
boete en het recht je te verplichten de overtreding direct te stoppen.
Ik begrijp dat dit een lastige situatie voor je is. Een concurrentiebeding kan inderdaad je mogelijkheden voor het starten van een eigen bedrijf aanzienlijk beperken. Het is echter belangrijk te weten dat een concurrentiebeding aan strenge eisen moet voldoen om geldig te zijn. Allereerst, zoals je zelf al aangaf, moet het bedrijf het zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang aantonen dat een concurrentiebeding noodzakelijk maakt. Het lijkt erop dat zij dit wel claimen in de overeenkomst, maar het is de vraag in hoeverre hun argumenten houdbaar zijn in dit geval.
Ten tweede, het beding mag niet onredelijk bezwarend zijn. Dat wil zeggen dat het je niet onredelijk mag beperken in je mogelijkheden om ergens anders te werken of een eigen bedrijf te starten na het einde van je dienstverband. Het lijkt dat dit beding erg ruim is geformuleerd en zou kunnen worden gezien als onredelijk bezwarend, daar het jou bijna lijkt te verbieden om in jouw vakgebied te werken.
Je onderhandelingspositie hangt zeer sterk af van de precieze feiten en omstandigheden. Je kunt argumenteren dat je toegang tot bedrijfsinformatie zeer beperkt was, gezien je functie. Het argument dat er andere collega’s zijn geweest die onder hetzelfde contract aan de slag gingen bij gelijke bedrijven kan ook in jouw voordeel werken. Hieruit zou namelijk kunnen blijken dat het bedrijfsbelang niet zo zwaarwegend is als de werkgever stelt.
Ik raad je aan om juridisch advies in te winnen voordat je jouw gesprek hebt, zodat je precies weet waar je staat en hoe je jouw bezwaren tegen het concurrentiebeding het beste kan presenteren. Een professionele jurist of advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht kan je helpen om je argumenten te versterken en je opties te evalueren.
Houd in je achterhoofd dat het uiteindelijk aan een rechter is om te bepalen of een concurrentiebeding geldig is of niet. Daarnaast zou je eventueel onderhandelingen kunnen starten met je werkgever om een eventuele afkoopsom voor het concurrentiebeding overeen te komen of het beding te laten wijzigen of verwijderen. Hier denk ik dat professionele juridische ondersteuning erg waardevol kan zijn.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.