Stel vraag

Scheiden & Alimentatie

Particulier


Getrouwd in Egypte en Scheiden in NL

Beste meneer/mevrouw,

Ik schrijf u namens een vriend van mij, omdat hij geen Nederlands spreekt. Het gaat om het volgende:

Hij is in juli 2012 in Egypte getrouwd met zijn (ex)partner, die eigenlijk familie van elkaar zijn. Meneer woonde toen in Egypte en had dus alleen de Egyptische nationaliteit en mevrouw is Nederlandse en beschikt alleen over de Nederlandse nationaliteit. Meneer en mevrouw hebben niet samen in Egypte gewoond. Zij keerde terug naar NL en meneer kwam sinds september 2013 in Nederland wonen met haar. Toen meneer naar Nederland kwam had mevrouw al een woning gekocht zodat meneer bij komst in Nederland samen met haar in de woning te wonen. De hypotheek staat dus alleen op haar naam. Meneer heeft al die tijd alleen de Egyptische nationaliteit gehad en heeft sinds half 2020 de Nederlandse nationaliteit erbij gekregen.

Meneer is na een ruzie even naar Egypte gegaan voor ongeveer een maand om te rust te komen. Bij terugkomst is hij erachter gekomen dat mevrouw een spelletje probeert te spelen om hem het huis uit te zetten en alles van hem af te pakken en alle spullen zoals de auto en elektrische apparaten voor haar zelf te houden en niet met hem te delen.

De zorg van meneer is of mevrouw dat recht heeft om dit te doen of dat zij eigenlijk in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zoals zij hem altijd heeft verteld?

Excuses voor het lange bericht.

Alvast bedankt.

Geachte heer, mevrouw,

Op basis van de huwelijksakte in Egypte kan worden vastgesteld of er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Als dat zo is heeft uw vriend uiteraard recht op de helt van die gemeenschappelijke boedel.
Desgewenst kan ik hem bijstaan en zijn belangen behartigen.

Heeft u nog vragen ? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Ter aanvulling nog: het is mogelijk om in Nederland het huwelijk te laten ontbinden

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste meneer Albersen,

Bedankt voor uw antwoord.

In Egypte bestaat deze vorm van huwelijk niet.
Welke recht is hier in NL in hun geval van toepassing?

Alvast bedankt.


Reactie van de vraagsteller

Ter aanvulling: Misschien ben ik onduidelijk geweest.
Zij gaan hier in NL scheiden.


Nu trouwen in Egypte in gemeenschap van goederen niet mogelijk heeft dat tot gevolg dat de goederen in eigendom toebehoren aan degene op wiens naam ze staan . Indien uw vriend wel betaald heeft bij de aanschaf van zaken heeft hij mogelijk een vordering op zijn ex.
Daartoe is van belang om te weten hoe de financiƫle huishouding binnen dat huwelijk geregeld was .

Beoordeel dit antwoord:

Nu trouwen in Egypte in gemeenschap van goederen niet mogelijk is heeft dat tot gevolg dat de goederen in eigendom toebehoren aan degene op wiens naam ze staan . Indien uw vriend wel betaald heeft bij de aanschaf van zaken heeft hij mogelijk een vordering op zijn ex.
Daartoe is van belang om te weten hoe de financiƫle huishouding binnen dat huwelijk geregeld was .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Snap ik dit goed? Dus het feit dat zij hier in NL jaren getrouwd zijn en samenwonen, betekent niet dat hij automatisch recht heeft op de goederen?


Reactie van de vraagsteller

Ter aanvulling: Omdat zij dus in Egypte zijn getrouwd?Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag