Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Geregistreerd als vuurwapen gevaarlijk zonder crimineel verleden?

Ik ben in 2016 gearresteerd door de politie voor illegaal vuurwapen bezit. Het betrof een gaspistool die ik in een winkel gekocht had in Duitsland. Die gaspistool heb ik aan een kennis gegeven. Die kennis heeft foto's gestuurd naar haar toenmalig vriend en gezegd dat ze een pistool had gekocht om hem dood te schieten. Die man is met de foto's van de pistool naar politie gegaan en heeft aangifte gedaan tegen haar toenmalige vriendin. Omdat die kennis van mij misbruik had gemaakt van mijn vertrouwen heb ik het pistool van haar afgepakt en aan iemand anders gegeven om het te bewaren. De politie heeft toen inval gedaan bij deze kennis nadat er aangifte was gedaan door haar toenmalige vriend. Ze heeft verteld aan de politie dat zij het pistool van mij had gekregen. De politie heeft daarna ook inval bij mij gedaan. Het pistool lag ook niet bij mij. Ik heb wel verteld aan de politie dat het een nep pistool betrof en dat ik het uit voorzorg bij een vriendin van mij had gebracht. De politie is toen het pistool gaan ophalen. De politieman vertelde me destijds dat omdat ik zo goed had meegewerkt en lieten ze het bij een waarschuwing en zeiden dat er geen verder gevolgen zouden komen. Maar een paar maanden later kreeg ik alsnog een oproep van de politie om toch langs kantoor te komen omdat het wapen viel onder de wapenwet. Er was sprake van een vonk en die was verboden. Ik moest vingerafdrukken afstaan en ze hebben ongevraagd speeksel van mij afgenomen. Ik kreeg daarna een boete van 500 euro die ik betaald heb. Maar het probleem is dat ik nu bekend sta bij de politie als vuurwapen gevaarlijk. Ik heb nooit eerder problemen gehad met politie. Ook niet met justitie. Ik ben gewoon een harde werker met een gezin. Ik ben al een paar keer van de weg gehaald en met speciale eenheden van de politie zijn ze mijn auto en mijn persoon gaan controleren. Ik schaam me diep ervoor. Mijn gezin vindt het ook niet fijn. Het is niet onze wereld. Mijn vraag aan u is:
Heeft de politie goed gehandeld door mij op te geven als vuurwapen gevaarlijk?
Mochten ze mijn vingerafdruk afnemen en DNA wetende dat ik niemand had bedreigd met dat vuurwapen? Het vuurwapen lag niet eens in mijn huis toen bij de inval in mijn huis.
Wat kan ik hiertegen doen? Wat zijn precies mijn rechten om dit aan te vechten?

Je situatie is complex en het lijkt erop dat je te maken hebt met meerdere juridische kwesties. Vooral een misverstand over wat precies een legaal vuurwapen is in Nederland. Allereerst, ook al was het gaspistool legaal in Duitsland, in Nederland valt dit waarschijnlijk alsnog onder de Wet wapens en munitie en is het bezit of de overdracht ervan verboden zonder de juiste vergunningen.

Ten tweede, je vroeg of de politie goed heeft gehandeld door je als 'vuurwapengevaarlijk' te registreren. Het is mogelijk dat dit een gevolg is van het feit dat je een vuurwapengerelateerd delict op je naam hebt staan. De politie heeft ruime bevoegdheden om informatie op te nemen en te gebruiken in het kader van hun taken, zoals het handhaven van de openbare orde en het voorkomen en opsporen van strafbare feiten. Deze bevoegdheden gaan wel gepaard met voorwaarden en grenzen.

Ten derde, je vroeg of de politie je vingerafdrukken en DNA mocht afnemen. Als je verdacht wordt van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, dan mag de politie je vingerafdrukken afnemen. Voor het afnemen van DNA gelden striktere voorwaarden. Dit is alleen toegestaan als je veroordeeld bent voor een misdrijf waarvoor een gevangenisstraf van 4 jaar of meer kan worden opgelegd.

Tot slot, je vroeg wat je hiertegen kunt doen. Als je meent dat de politie niet rechtmatig heeft gehandeld, kun je een klacht indienen bij de politie zelf. Dit kan je doen via het klachtenformulier op de website van de politie. Je kunt ook een klacht indienen bij de Nationale ombudsman. Deze instelling kan onderzoek doen naar je klachten over het optreden van de overheid en, indien nodig, aanbevelingen doen om de situatie te verbeteren. Het kan raadzaam zijn om voor dit soort stappen juridische hulp in te schakelen. Mocht je het gevoel hebben dat er oneigenlijk gebruik is gemaakt van je persoonsgegevens bij de aanwijzing als 'vuurwapengevaarlijk', dan kun je een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij houden toezicht op de naleving van de privacywetgeving.

Let op: hoewel ik mijn best doe om nauwkeurige informatie te geven, is deze informatie alleen bedoeld als algemeen advies en vervangt het geen professioneel juridisch advies. Ik raad je ten zeerste aan om contact op te nemen met een jurist of advocaat om jouw specifieke situatie te bespreken."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag