Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Gemeentelijke belastingen bij kamerhuur?

In 2022 heeft de bestuursrechter bepaald dat er geen sprake is van kamerhuur. Op de peildatum voor de vaststelling van het tarief was ik als enige ingeschreven en enige gebruiker van het perceel. Vervolgens oordeelt de bestuursrechter dat de passages tot kamerverhuur zijn doorgehaald en dat de beoogde huurrelatie voor de gehele woning was. De ontheffing voor het betalen van de gemeentelijke heffingen bij kamerverhuur zijn niet van toepassing.
In 2023 bepaalt de civiele rechter dat het een kamerhuurcontract is. Dat de passages voor kamerhuur zijn doorgehaald wil niet zeggen dat het geen kamerhuur is. Ik huur 4 kamers in een 5 kamerwoning. Ik heb een onzelfstandige woning.
Hierop heb ik wederom bezwaar ingediend bij de gemeentelijke belasting en zij blijven vasthouden aan de bepaling dat ik enige gebruiker ben en dus geen kamerhuur heb.
Deze redenering gaat mijn pet te boven. Bij kamerhuur is de verhuurder verplicht de gemeentelijke heffingen te voldoen. Dat gebeurt nu echter niet en weigert mijn verhuurder de heffingen te betalen. Ik kan deze niet op haar verhalen.
De peildatum op 1 januari voor de gemeentelijke heffingen op inschrijving in het GBA is plausibel. Een huurder moet zich inschrijven op het adres wat de hoofdwoning is en krijgt daarvoor 3 maanden de tijd. Schrijft een andere huurder op mijn adres zich na 1 januari in, dan blijft de rekening voor mij. Indien een kamerhuurder 4 dagen elders verblijft en de inschrijving op een ander woonadres heeft, zorgt dat er ook voor dat ik wel de gemeenschappelijke voorzieningen deel maar niet kan verhalen.
Mijn vraag is dan ook : is dit correct ? Ik ben kamerhuurder en moet mijn voorzieningen delen. Mijn verhuurder heeft de sleutel van de gemeenschappelijke voordeur en ik heb een onzelfstandige woning. Ik ben civielrechtelijk een kamerhuurder. Hoe kan dit bestuursrechtelijk dan afwijken op grond van enkel een peildatum. Mijn verhuurder zal hier zeker gebruik van maken en een huurcontract aangaan per 2 januari en kan aangeven dat inschrijving niet mogelijk is. Ik heb wel plichten als zelfstandige bewoner maar rechten als kamerhuurder. Hoe kan dit?

Het klinkt inderdaad als een ingewikkelde situatie en ik begrijp je verwarring en frustratie. Het feit dat de civiele rechter en de bestuursrechter een andere interpretatie van je woonsituatie hebben, draagt zeker niet bij aan de duidelijkheid. Het feit dat de peildatum in dit geval van belang is, maakt de situatie eveneens complexer.

In het algemeen geldt dat degene die op 1 januari geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen GBA) op een bepaald adres, de heffingen (zoals de afvalstoffenheffing en de rioolheffing) moet betalen. Dit is gebaseerd op de Gemeentewet. Of je daadwerkelijk kamerhuurder bent of de enige bewoner van de woning, is daarbij in principe niet relevant.

Je hebt echter wel recht op bezwaar, bijvoorbeeld als je het niet eens bent met de beslissing van de gemeente. Dit heb je gedaan, maar je hebt vervolgens te horen gekregen dat je toch de belasting moet betalen.

Het lijkt erop dat er in dit geval sprake is van een gebrekkige communicatie tussen de verschillende overheidsinstellingen en tussen jou en de gemeente. Het kan helpen om te proberen deze communicatie te verbeteren, bijvoorbeeld door een verklaring van de civiele rechter te vragen waarin staat dat je een kamerhuurcontract hebt. Dit zou je dan kunnen gebruiken in verdere gesprekken met de gemeente.

Toch, gelet op de complexiteit van de situatie en de mogelijke financiƫle gevolgen, raad ik je aan om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen bij een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in bestuursrecht. Zij kunnen je helpen je rechten en plichten in deze situatie te bepalen en je bijstaan in een eventueel volgend bezwaar of beroep.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag