Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Gemeente wil lichtmasten op ons erf plaatsen.

Wij wonen sinds twee jaar in een nieuwe wijk waar de openbare verlichting nog geplaatst moet worden. De kavels van ons en ongeboren grenzen direct aan de openbare weg en daarom wil de gemeente graag een lichtmast op ons erf plaatsen. Op zich hebben wij hier geen problemen mee, maar zijn hier wettelijke regels voor? Wij zaten ook te denken aan grondpacht of een vergoeding voor het gebruik van onze grond. Kunt u ons voorzien van informatie?

Het klinkt alsof uw situatie in strijd is met het eigendomsrecht, dat gegarandeerd wordt door artikel 5:1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit recht beschermt uw eigendom tegen inbreuk door anderen, inclusief de overheid.

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft de gemeente wel het recht om openbare verlichting te installeren en te onderhouden. Maar ze kunnen dit niet zomaar doen op privéterrein zonder medewerking van de grondeigenaar.

Het is belangrijk dat u en de gemeente een overeenkomst bereiken voordat de werkzaamheden beginnen. U kunt in deze overeenkomst voorwaarden opnemen, zoals een vergoeding voor het gebruik van uw grond.

Vergeet niet dat als de lichtmasten op uw grond worden geplaatst, u wellicht ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud ervan. Zorg dus dat u duidelijke afspraken maakt over wie verantwoordelijk is voor wat.

Mocht de gemeente echter vasthouden aan het plaatsen van de masten zonder uw instemming, dan kunt u een jurist of advocaat raadplegen voor nadere juridische stappen.

Dit advies is echter indicatief; het is raadzaam om met een juridisch expert te praten voor meer specifieke informatie over uw situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag