Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Gemeente reageert niet op vraag schadevergoeding

Aan de gemeente heb ik gevraagd mij een schadevergoeding te betalen van € 1,45 omdat ik op een zeker moment in oktober 2023 om moest rijden wegens een niet goed weergegeven wegafsluiting.
De gemeente heeft behoorlijk lang de tijd genomen om überhaupt antwoord te geven op de vraag, maar kwam uiteindelijk met de reactie dat zij de wegafsluiting duidelijker in kaart had moeten brengen. De vraag rondom de schadevergoeding zou worden toegestuurd naar de juridische afdeling.
Hierop heb ik pas vandaag uitsluitsel gekregen, nadat ik de gemeente twee weken geleden in gebreke heb gesteld. De gemeente geeft mij het gevraagde bedrag maar schrijft:

''De gemeente zal u de schade, waarvan de omvang conform uw berekening moet worden begroot op € 1,45 vergoeden. In de vergoeding van de schade kan uitdrukkelijk geen erkenning van aansprakelijkheid worden gelezen.''

''De verbeurte van een dwangsom is in onderhavige zaak niet aan de orde. Op grond van artikel 4:17 van de Algemene wet bestuursrecht is het bestuursorgaan een dwangsom verschuldigd indien zij niet tijdig beschikt op een aanvraag. Uw verzoek om schadevergoeding is geen aanvraag in de zin van deze wet. Bijgevolg kan de gemeente niet in gebreke zijn, en is er geen grondslag voor de verbeurte van een dwangsom. Een verzoek om vergoeding van schade is gebaseerd op het civiele recht, en kent als zodanig een eigen beoordeling op de voet van het Burgerlijk Wetboek. Het civiele recht kent een vergelijkbare dwangsomregeling zoals die in het bestuursrecht geldt, niet''

Mijn vraag aan u is, klopt het wat hier wordt aangegeven? Het kan toch niet zo zijn dat een gemeente niet reageert en hier vervolgens mee wegkomt omdat het zogenaamd onder het civiele recht zou vallen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag