Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Gemeente damwand in tuin meebetalen?

Ons perceel grenst aan de ene kant, over de volle 36 meter aan de groenstrook van de gemeente.
De groenstrook is de grens tussen de Koekoeks- en Mastenbroekerpolder en vangt over een afstand van ong. 5 meter, het natuurlijke hoogteverschil van 1,5 meter tussen genoemde polders op.
De groenstrook (veengrond) verzakt/klinkt in en daarom heeft de gemeente over de eerste 26 meter langs ons perceel, een damwand laten plaatsen om te voorkomen dat onze oprit vóór en langs de woning en het terras achter onze woning de openbare groenstrook inglijdt. De gemeente heeft de kosten volledig betaald.
Aangezien het huis onderheid is, hebben wij in de loop der jaren een aantal keren herstraat om de oprit en het terras op hoogte te houden. De groenstrook werd niet door de gemeente opgehoogd, waardoor het verschil in hoogte steeds groter werd.
Wij hebben de tuin achter het terras nooit opgehoogd, zodat deze, gelijk met de gemeentestrook, verder inklonk.
Vanaf het terras overbrugden wij, met een afstap van 3 treden, het hoogteverschil van ongeveer 35 cm met de achtertuin.
Ons tuinhuis werd ongeveer 10 jaar geleden op het lage peil van de tuin gebouwd.

De buren naast ons hebben wél altijd, samen met het terras, hun tuin opgehoogd.
Dit had geen gevolgen voor onze tuin en het leverde geen problemen op, doordat tussen onze percelen een gezamenlijke coniferenhaag was gepoot die in de loop der jaren tot flinke afmetingen is uitgegroeid. Door de wortels werd de 'hogere' tuin van de buren 'op z'n plaats' gehouden.
Nu wij samen de haag hebben verwijderd om deze te vervangen door een houten schutting, geeft het hoogteverschil van ongeveer 35 cm, tussen onze tuinen, wél een probleem voor ons.
Aangezien ons tuinhuis op het lagere peil is gebouwd, kan ik de verzakte tuin niet ophogen tot het peil van de buren.
Zou ik het tuinhuis afbreken, dan kon nog de tuin niet worden opgehoogd vanwege het hoogteverschil van minimaal 35 cm dat dan ontstaat met de groenstrook. Daar zou dan óók een damwand geplaatst moeten worden van 36 - 26 is 10 meter aan de zij-kant en 11,5 meter langs de achterkant van ons perceel. Aangezien het tuinhuis nog jaren meekan is afbreken een ongewenste vorm van kapitaalvernietiging.
Daarom is in onze tuin op onze kosten, langs het terras en langs de tuin met de buren, een damwand geplaatst.
De gemeente vindt dat 'het overal verzakt' en dat het ons probleem is dat hier kosten aan verbonden zijn.

Kan ik van de gemeente een (gedeeltelijke) vergoeding vragen van de kosten van de damwand?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag