Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geluidsoverlast airco buurman.

Mijn buurman heeft 2 airco’s op zijn aanbouw die mij zeer veel overlast bezorgen.
Deze aanbouw is midden 2023 gerealiseerd en ik vermoed dat hij, ondanks dat ik mondeling heb gezegd dat hij mijn muur niet mocht gebruiken voor zijn constructie, hier direct de bevestigingssteunen voor zijn dak heeft bevestigd. Hierdoor hoor ik het harde geluid maar voelen we ook de trillingen. Wat kan ik doen?

Het lijkt erop dat u te maken heeft met een aantal problemen: geluidsoverlast door de airco's van uw buurman en mogelijk ongeoorloofd gebruik van uw muur voor de constructie van zijn aanbouw.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of het geluid van de airco's inderdaad te luid is. Dit kan bijvoorbeeld worden vastgesteld aan de hand van algemene regelgeving over geluidsnormen en -hinder. Volgens de Wet Milieubeheer mag niemand in zijn directe omgeving hinder of overlast veroorzaken door geluid. Het kan nuttig zijn om de gemeente te vragen om een geluidsmeting uit te voeren om vast te stellen of de geluidsproductie onacceptabel is.

Indien er inderdaad sprake is van geluidsoverlast, kunt u uw buurman, eventueel schriftelijk, verzoeken om maatregelen te nemen om het geluid te verminderen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de kwestie voorleggen aan de gemeente. De gemeente heeft de bevoegdheid om handhavend op te treden op basis van de Wet Milieubeheer, bijvoorbeeld door uw buurman een dwangsom op te leggen als hij geen maatregelen neemt om de geluidsoverlast te verminderen.

Wat betreft het mogelijke ongeoorloofd gebruik van uw muur door uw buurman, dit hangt af van de precieze situatie. Over het algemeen is het niet toegestaan om zonder toestemming een aanbouw te realiseren aan de muur van een buurman. De rechter kan in dergelijke gevallen bepalen dat de buurman de aanbouw moet verwijderen.

Het verdient echter aanbeveling om hierover professioneel juridisch advies in te winnen, zodat u een accurate beoordeling kunt krijgen van uw rechten en plichten in uw specifieke situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag