Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geluidhinder koopwoning: verborgen gebrek?

Samen met mijn vriend hebben wij onze eerste woning gekocht. De tussenwoning stond te koop via de woningbouwvereniging. We waren super blij dat alles gelukt was en gingen enthousiast aan de slag met de verbouwing. We hebben de keuken en badkamer compleet aangepakt. De vloeren en muren zijn aangepakt, we zijn nu nog bezig met de tuin. Al met al, veel van ons spaargeld zit in de woning. Wij wonen nu een half jaar in het huis, en zijn echt erg verdrietig erover. Het is zo mega gehorig. Wij dachten dat onze ene buren erg luidruchtig waren, 5 kinderen andere cultuur, worden totaal niet opgevoed. Wij hadden veel geluid hinder van hun. Tot dat mijn andere buren weggingen en daar nieuwe voor in de plaats kwamen, onze vorige buurman was alleen, dus die hoorde je bijna niet. Het is vreselijk met de nieuwe buren, ze hebben beide een luide stem. Het is zo dat we letterlijk elk gesprek kunnen horen. Dat ik wat bonken hoor van deuren of iets is logisch maar dat ik letterlijk hun gesprekken kunnen horen, vind ik vreselijk heftig. Wij hebben besloten weer op nieuw te verbouwen en onze gashaard eruit te slopen en een voorzetwand te maken met isolatie. Dit omdat wij hun dus de hele dag horen maar hun ons blijkbaar ook horen. Ik ben bang een gesprek te voeren in mijn huis omdat niets privé is. Dit maakt mij zo intens ongelukkig. Ik heb allemaal onvoorziene kosten. 1 muur is geïsoleerd en we zijn bijna 1000 euro verder. En dan nog niet gesproken over boven. Onze buren hebben wilde avonturen in bed waar wij bijna elke dag getuige van zijn.

Naar mijn idee is dit een verborgen gebrek. De vorige koopster later nog gesproken en die gaf aan ook veel last te hebben van de buren. De woningbouwvereniging is hiervan op de hoogte. Toen ik het vroeg met de bezichtiging zeiden ze dat het wel ander is dan nieuwbouw maar niet heel erg.

Wat kunnen wij hiermee? Kunt u ons alstublieft advies geven? Ik word hier mega ongelukkig en het voelt gewoon alsof dit gewoon echt niet mag en kan.

Door de voorzetwand horen we een stuk minder, we horen ze nog maar kunnen de gesprekken gelukkig niet meer door onze tv heen horen. Maar er komt nog steeds geluid door de kozijnen heen.. :(

Beste, Er lijken in uw geval een aantal elementen te spelen, namelijk (1) had de verkoper moeten melden; (2) voldoet de woning wel aan wat u mocht verwachten; en (3) is er sprake van onrechtmatige gehorigheid. Gelet op de beperking in het aantal tekens (en het ontbreken van verdere feiten en omstandigheden) merk ik "enkel" op dat - mbt aansprakelijkheid van de verkoper - sprake dient te zijn van "naar objectieve maatstaven structurele en ernstige hinderlijke overlast". Daarbij kent elke burenrelatie een eigen dynamiek. Die dynamiek brengt mee dat wat door de een als hinderlijk wordt ervaren, de ander niet stoort. Los van de vraag of de verkoper moest melden, kunnen er (mogelijk) wel stappen genomen worden richting de buren. Er moet dan sprake zijn van onrechtmatige hinder. Of hiervan sprake is, hangt af van de aard, de ernst en de duur van de hinder en de daardoor veroorzaakte schade. Dat u zich "later" pas in de woning gevestigd heeft, speelt daarbij wel een rol.

Beoordeel dit antwoord:

Ter aanvulling op de juiste reactie van mijn collega advocaat, bericht ik u nog als volgt.
Voorzover de geluidhinder als een verborgen gebrek van het huis aangemerkt zou kunnen worden, heeft te gelden dat een verborgen gebreken binnen een redelijke termijn dient te worden aangekaart bij de verkoper. Deze redelijke termijn wordt veelal gezien als maximaal twee maanden na het ontdekken van het gebrek of na het moment dat gebrek opgemerkt had kunnen worden.
Als de geluidshinder als verborgen gebrek kan worden aangemerkt en u nog binnen de termijn bent, dan zou u de verkoper daarvoor aansprakelijk kunnen stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag