Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Geldt ondertekende verklaring als bekrachtiging testament?

Mijn vader heeft in 1993 een testament gemaakt met daarin dit onderdeel:
"E. BEKRACHTIGING
Verder bepaal ik dat de sub C.2. bedoelde vordering van diegene van mijn legitimarissen die weigert de bij deze akte gemaakte uiterste wilsbeschikkingen binnen drie maanden na door mijn echtgenote daartoe gedaan verzoek schriftelijk te bekrachtigen, gelijk zal zijn aan het bedrag van zijn legitieme portie."
In 2018 is mijn vader overleden. Geldt een sindsdien ondertekende verklaring van zuivere aanvaarding als een schriftelijke bekrachtiging van mijn vaders testament?

Uw vraag betreft een zeer specifiek aspect van het Nederlandse erfrecht. Allereerst wil ik mijn condoleances aanbieden voor het verlies van uw vader.

Het Nederlandse erfrecht is complex, en de manier waarop eigendommen en schulden worden verdeeld na het overlijden van een persoon kan grotendeels afhangen van de specifieke details van de situatie, zoals de aanwezigheid en inhoud van een testament, de relatie tussen de overledene en de erfgenamen, en de waarde van de nalatenschap.

Wanneer iemand overlijdt en een testament achterlaat, zoals in uw geval, betekent dat testament dat de overledene heeft aangegeven hoe zijn of haar eigendommen na het overlijden moeten worden verdeeld. Dit kan een breed scala aan zaken omvatten, zoals geld, onroerend goed, en andere tastbare en immateriƫle bezittingen.

Er zijn drie mogelijke manieren om een nalatenschap te aanvaarden: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Zuivere aanvaarding betekent dat de erfgenaam de nalatenschap aanvaardt zoals deze is, inclusief eventuele schulden. Beneficiair aanvaarden betekent dat de erfgenaam alleen de nalatenschap aanvaardt voor zover deze positief is. Verwerpen betekent dat de erfgenaam de nalatenschap volledig afwijst.

Wanneer u aangeeft dat u een verklaring van zuivere aanvaarding heeft ondertekend, geeft dat aan dat u de volledige nalatenschap van uw vader heeft aanvaard, inclusief eventuele schulden of verplichtingen. Echter, het ondertekenen van zo'n verklaring staat niet gelijk aan het formeel bekrachtigen van een testament.

Het bekrachtigen van een testament betekent doorgaans dat de persoon die in het testament wordt genoemd (de begunstigde of 'legataris') expliciet akkoord gaat met de specifieke bepalingen in het testament. Dit is doorgaans een formele handeling die apart staat van de aanvaarding van de nalatenschap.

Terwijl een verklaring van zuivere aanvaarding aangeeft dat u de volledige nalatenschap aanvaardt, is het mogelijk dat er nog stappen nodig zijn om specifieke aspecten van het testament te bekrachtigen, afhankelijk van de inhoud van het testament en andere relevante juridische en feitelijke omstandigheden.

Ik raad u sterk aan om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in erfrecht. Zij kunnen de specifieke details van uw situatie beoordelen en u helpen bij het navigeren door de complexiteiten van het erfrecht. Ook kunnen zij u adviseren over eventuele juridische en praktische stappen die u moet nemen om het testament van uw vader volledig uit te voeren.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag